Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Barns hälsa i fokus

Barns hälsa är mångas ansvar. Vi liberaler, Centerpartiet och regeringen har enats om att skapa en köfri barnpsykiatri. Varje barn som behöver ska kunna få stöd från en kurator. Vi vill stärka elevhälsa och vårdcentraler och säkra gott samarbete mellan dem och familjecentraler, elevhälsa, ungdomsmottagningar och samtalsmottagningar. Då kan barnpsykiatrin fokusera på hjälp till de mest utsatta.

Vården kan dock inte göra allt – vi tror att ordspråket stämmer att det krävs en hel by för att uppfostra ett barn.

Skolan är grundläggande. Barns hälsa och framtid kräver studiero och positiv miljö i skolan, på fritids och fritid. Goda lärmiljöer var viktigt för oss liberaler i Januariavtalet, inte minst arbete mot mobbning och stöd för barn med risker eller neuropsykiatriska svårigheter. Vi stred för speciallärarutbildningen och prioriterar nu satsningar på fler speciallärare. Vi lovar att noggrant genomföra dessa punkter och vi värnar resursenheter och särskilda undervisningsgrupper för barn som behöver dem.

Många barn sitter för mycket och sover för lite – det måste deras föräldrar få redskap att motverka. Föräldrar och andra vuxna måste också lära barn grit. Annars kan barn ge upp och känna sig misslyckade redan vid vardagliga utmaningar.

Barns psykiska hälsa kräver slit från föräldrar, skola, elevhälsa och sjukvård. Det finns ingen quick fix, men långsiktiga investeringar ger varje barn de bästa chanser i livet.

Lina Nordquist (L)

Riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson

Roger Haddad (L)

Riksdagsledamot, utbildningspolitisk talesperson

Bo Brännström (L)

Regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel