Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Barnens, pedagogernas och folkets perspektiv hade kunnat gå förlorade – obegripligt agerande av M

Replik: Det är viktigt att vi tänker på hållbara samhällen och inte bara en hållbar ekonomi som Moderaterna skriver. Men det är ofta just det som skiljer oss ideologiskt åt, Moderaterna och Socialdemokraterna – vi socialdemokrater vill ha en levande landsbygd där offentlig sektor, näringsliv och civilsamhälle finns närvarande. Moderaterna slår sig istället för bröstet om att utredningen av Falu kommuns skolstruktur är så pass bra så att de skulle kunna fatta beslut utifrån förslagen redan imorgon. Detta trots att det saknas barnperspektiv, pedagogperspektiv och kommuninvånarnas perspektiv. Det är för oss socialdemokrater obegripligt.

Den politiska styrgruppen som bestod av presidiet i barn- och utbildningsnämnden hade som uppgift att få se materialet och utvärdera slutsatserna som kommit fram. I denna grupp fanns även fackliga representanter. Denna grupp var dock bara ett spel för gallerierna. Utredningen släpptes till media innan den ens hade landat på presidiets bord. Argumenten var att ”det är tjänstemännens förslag, det ska vi inte lägga oss i.” Politik handlar om skiljelinjer, om prioriteringar och ledarskap. Men Moderaterna verkar vara mer intresserade av att vara förvaltare än att vara utvecklare.

På sammanträdet i barn- och utbildningsnämnden den 15 juni beslutades bland annat att barnens åsikter skulle inhämtas, likaså pedagogernas. Detta kom dock inte på förslag från den styrande minoriteten utan från oppositionen. Dessa otroligt viktiga perspektiv saknades helt i utredningen och de skulle kunnat ha upptäckts om styrgruppen hade fungerat som just det den skulle fungera som: en styrgrupp.

Det är aldrig en lyx att vara i opposition, kära moderater. Det är frustrerande att se hur en minoritet, utan stöd i nämnden, försöker driva igenom stora projekt som kan skada just det som gör Falun unikt. Att ni är beredda att göra det, utan all fakta på bordet, förvånar dock inte mig.

Det är här den politiska skiljelinjen går mellan högerpolitik och vänsterpolitik. Vi socialdemokrater vill bygga ett tryggare samhälle där alla får plats. Moderaterna vill montera ner vår gemensamma välfärd när vi behöver den som mest.

Tom Edoff (S), ersättare i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel