Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Barnen måste hållas hemma vid sjukdom och symptom

Den 30 april gick regeringen och Anna Ekström ut med att Skolverket fått i uppdrag att se över hur förskola och skola, i denna annorlunda tid, kan avlastas. Regeringen och utbildningsministern verkade förstå att verksamheten inte kan bedrivas som vanligt. Det delvis jublades i ledet och vi väntade sedan med spänning. Äntligen blev vi hörda. 

Och så, den 6 och 7 maj släppte Skolverket... ingenting. Igen.

Ingenting för förskolans personal att använda sig av, att luta sig mot. Vi ser nämligen inga konkreta åtgärder för förskolan som är till nytta för oss av i vår vardag under pågående pandemi. Vi vill ha åtgärder som avlastar ordentligt. 

I förskolan befinner vi oss dagligen i ett inferno av bakterier och virus. Men att förskollärare och barnskötare skulle klara denna pandemi bättre än andra är en myt. Vi blir sjuka. Våra kollegor blir sjuka. Vi alla står där likväl, som trogna soldater, och tar emot barn vars föräldrar arbetar inom vården eller andra samhällsviktiga funktioner.

Statsminister Stefan Löfven, regering och utbildningsminister Anna Ekström, här får ni konkreta förslag på vad som kan avlasta oss nu, i en tid med mycket oro och vi kräver tydliga svar på hur ni tänker ta er an dem:

• För samtliga kommuner bör gälla att barn, vars vårdnadshavare är permitterade, arbetssökande eller föräldralediga, endast får vistas på förskolan 15 timmar per vecka och kan beordras att stanna hemma vid personalbrist under den här extrema situationen. 

• Ge våra arbetsgivare resurser att under rådande omständigheter kunna köpa in arbetskläder som kan lämnas på jobbet så vi inte drar med oss smitta utanför förskolan. 

• Gå ut med en vädjan om att vårdnadshavare som arbetar hemifrån kan se över vistelsetiden för sitt barn på förskolan. För många kan den minskas avsevärt nu när restiden helt eller delvis har försvunnit.

• Ge arbetsgivarna ökade resurser för utökad och bättre städning och därmed minska vår arbetsbelastning. 

Vi behöver också stöd i följande:

• Var tydlig gentemot vårdnadshavare att lämna friska barn utan symptom.

• Upprepa att barn som varit sjuka är välkomna först efter två symtomfria dagar och att detta gäller i samtliga kommuner, utan undantag.

Förskolans verksamhet är tillräckligt ansträngd. Vi behöver ett hundraprocentigt stöd från er så att de av oss som är friska orkar hålla verksamheten igång trots sjuka kollegor och brist på vikarier.

Vi ska inte utöver det behöva känna stress över onödiga konflikter med vårdnadshavarna. Direktiv ska komma från riksnivå så att kryphålen minskar. Vi i förskolan ska inte behöva acceptera utskällningar av och hot från vårdnadshavarna som inte accepterar rådande situation.

Barnen måste hållas hemma vid sjukdom och symptom. Det är det enda skydd vi just nu har.

Anki Jansson

Katrin Nörthen

Båda är legitimerade förskollärare och sitter i ledningsgruppen för Förskoleupproret

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel