Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Avgiftsfri kollektivtrafik kan bli verklighet i Säters kommun

Efter att i flera år ha efterfrågat priset för en avgiftsfri kollektivtrafik i Säters kommun utan att få svar har nu, äntligen, ett svar inkommit.

Svaret har kommit efter det att regionen gick ut och berättade att Avesta kommun betalar för lite för sin avgiftsfria trafik. Nu ska regionen därför säga upp avtalet och omförhandla med Avesta.

Det går väldigt fort när regionen ska ha in pengar men när vi kommuner vill utöka och förändra till det bättre för våra medborgare uteblir svar i flera år. Smedjebacken och Ludvika är nämligen ytterligare två kommuner som väntar svar om avgiftsfri kollektivtrafik.

Så vilket svar fick vi i Säter då? Jo, svaret är att om vi i Säter ska ha avgiftsfri busstrafik så kommer antalet resenärer att öka med 127 procent. Smaka på den ni!

Hur många bilresor med en eller två personer försvinner inte då? Hur många resor slipper du som förälder göra för att skjutsa dina barn på träning eller till kompisar?

För våra äldre med dålig pension skulle detta möjliggöra många fler resor till vänner, affärer och arrangemang – ett bra sätt att minska ensamheten som många lider av idag.

Hur mycket skulle vi dessutom inte spara på miljön om vi kunde öka kollektivtrafikens beläggning med 127 procent? Många fler bussar skulle ha många fler resenärer helt enkelt. Det skulle också behöva sättas in minst en buss till mellan framförallt centralorterna Gustafs-Skedvi och Säters stad enligt regionens svar.

Men hur mycket är inte detta värt för en bättre service, minskad ensamhet och mindre påverkan på klimat och miljö?

Vi Socialdemokrater i Säter tycker att avgiftsfri kollektivtrafik är en mycket bra investering. Vi önskar att regionen tog ett större tag och försökte öka det kollektiva resandet istället för att motarbeta de kommuner som vill få till det motsatta.

Det bästa sättet att rädda miljön är att se till så att bussarna som rullar i Dalarna är fyllda med människor!

Mats Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Säter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel