Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Att spara på vården är väldigt dyrt

Folkkampanjen för sjukvården undrar vad det kostar, att inte värna välfärden. Hur mycket kan en förbättrad kommunal organisation ge?

Rörande kommunalbesväret till Förvaltningsrätten i Falun för Ludvika Kommuns beslut om att lägga ner demensboendet i Säfsgården, har vi fortsatt att komplettera.

Vi har nu glädjande fått in yttranden från tre verkligt kvalificerade referenter, en disputerad specialistöverläkare i geriatrik tillika rektor, en professor i geriatrik som är en av landets allra främsta demensforskare, samt en advokat som är riksordförande för en patient- och anhörigförening. Samtliga har omfattande kunnande rörande demensvård och demensfrågor.

Samtliga avråder väldigt bestämt att stänga demensboendet på Säfsgården, som enligt deras samlade bedömning innebär verkligt stora risker för de dementa och deras framtid. De hemställer nu om, att Ludvika kommun ändrar sitt ytterst tvivelaktiga och djupt oetiska beslut! De betonar även att de väldigt höga riskerna ökar än mer, vid användning av icke specialutbildad vårdpersonal.

Vidare har vi även fått ett kvalificerat yttrande från en jurist, som är specialist på internationell rätt. Han förklarar hur nationella beslut och nationell rätt binds av EKMR, den internationella konventionen om de mänskliga rättigheterna, som är en överordnad svensk lag. Det kommunala nedläggningsbeslutet strider med största sannolikhet mot EKMR.

Samtliga ovan nämnda yttranden har nu vidarebefordrats till förvaltningsrätten i Falun för deras bedömning och dom.

Ken Swedenborg (ffs)

Partiordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel