Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Att minnas Carl Larsson

I år är det 100 år sedan Carl Larsson dog och därför är det utropat ett minnesår, ett minnesår som börjar gå mot sitt slut. Vad är det vi minns och vet om denne vår välkände konstnär? Det beror på vem man frågar; alla har vi en egen uppfattning om honom. Detta oavsett om vi ser honom som en stor konstnär, en mysig trivselfarbror eller en heminredningsarkitekt med känsla för praktiska detaljer.

Vad tar man till exempel med sig i minnet efter ett besök på Carl Larsson-gården? Den finurliga luckan i väggen i hans sovrum? Eller exemplen på vilka goda konstnärer både Carl och Karin var? Hemtrevligheten och de många bevisen på kärlek mellan Carl och Karin, eller uppfattningen att Karin var förtryckt av mansgrisen Carl? Det beror nog på vilka förkunskaper, förväntningar och förutfattade meningar man har. På Nationalmuseum i Stockholm blir vi i år upplysta om att Carl Larssons säng i Sundborn är jättelik till skillnad mot Karins vilket skulle tyda på ett patriarkaliskt förhållande. Sängen har visserligen stolpar men den är inte jättelik, varken på bredden eller längden. I själva verket är den sju centimeter kortare än hustruns säng.

Ernst Billgren konstaterade i årets utställning Den okände Carl Larsson på Konsthallen Kvarnen att den som betraktar ett verk utan att beakta personen bakom den sällan förstår vad hon tittar på. Detta Carl Larssons minnesår bör vara ett år då vi alla vidgar vår personliga Carl Larsson-bild och lär oss mer om denne mångsidige konstnär. Under året har det varit många tillfällen för detta genom de föreläsningar, utställningar och olika evenemang som erbjudits, och det är ju inte riktigt slut än.

Men på Faluns enda bokhandel gör man ingen affär av det hela. På frågan om varför de inte just i år, minnesåret, kunde ta in boken om Carl Larssons liv i Falun – en småskrift från Falu kulturnämnd - får jag till svar att det går inte. Det finns nämligen ingen distributör till boken. Man kan inte bara gå över till kulturnämnden och hämta några exemplar. Och Carl Larsson som sa att han var Faluns största bokköpare; så besviken han skulle vara om han fick höra detta. Han gick ofta till fots hela vägen från Sundborn över berget till Falun, kanske också för att hämta en beställd bok på bokhandeln.

Min egen stora Carl Larsson-upplevelse detta minnesår var utställningen om Grez-Sur-Loing på Waldemarsudde. Där fanns flera verk av Carl Larsson, bland annat en tallrik med ett porträtt som uppgavs vara målat, men som jag upptäckte var ristat i sot. Det är ett tidigare okänt verk och där vi för första gången får se honom använda denna speciella teknik. En annan fin upplevelse var att få träffa Carl Larsson i egen hög person och få äta tårta med honom på hans födelsedagskalas vid Etsarstugan i Falun.

Annette Mård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel