Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Att kräva ansvar är inte att gå till personangrepp – Socialdemokraterna i öppet brev till Camilla Sparring (C)

Det här är ett öppet brev till ordförande för omvårdnadsnämnden Camilla Sparring (C).

På budgetfullmäktige onsdag 17 juni debatterades oppositionens och den styrande minoritetens förslag till kommande års budget för Falu kommun. Föga förvånande vann den styrande minoritetens förslag. Det som däremot var förvånande var den bristfälliga informationen kring inriktningen på omvårdnadsnämndens politiska verksamhet från föredragande Camilla Sparring (C).

Istället för att berätta om idéerna bakom den styrande minoritetens förslag till budget för omvårdnadsnämnden så valde Sparring att enkom fokusera på den pågående pandemin och på att tacka personalen som arbetar och sliter med effekterna av densamma.

Självklart ska omvårdnadspersonalen ha ett stort tack för sina pågående insatser – det är vi alla överens om. Vi i oppositionen är dock övertygade om att förväntningarna på oss som politiker är högre och på att vår personal behöver mer än lovord och en uppmuntrande klapp på axeln.

Därför hade vi oppositionsråd förväntat oss att ordföranden för omvårdnadsnämnden berättade hur den styrande minoriteten vill göra satsningar inom äldreomsorgen. Hur den styrande minoriteten vill förbättra arbetsmiljön och höja lönerna för de som arbetar inom verksamheten. Om man är ytterst ansvarig för kommunens äldreomsorg och använder covid-19 som utgångspunkt för sin föredragning borde, med all logik, frågan om förbättrade arbetsvillkor för våra omsorgsarbetare vara det självklara crescendot. Men så blev det inte.

När ledamoten Lars Jerdén (S) sedan ställer frågan om hur många äldreboenden i Falun som har drabbats av covid-19 och hur många som har avlidit förvägras han helt svar. Frågorna som Jerdén ställde uppfattas säkert som rimlig av de flesta men beskrivs som ”opassande” av nämndens ordförande.

När frågan återupprepas – återigen utan svar – är det kanske inte så konstigt att en viss frustration börjar anas. Vi i oppositionen gör, å våra väljares vägnar, vårt ”jobb” och söker svar på hur ansvarig politiker hanterar en historisk kris. När vi får allt annat än svar tillbaka var det flera av oss som blev både förvånade och irriterade.

Ännu konstigare blir det då samma ansvariga politiker på sin Facebook-sida efter mötet – med hänvisning till nämnda debatt – anklagar oss inom Socialdemokraterna för personangrepp. Vi har alltså, under en debatt i fullmäktige, ställt frågor till ansvarig politiker som denna rimligtvis borde kunna svara på och därefter blivit anklagade för att gå till personangrepp.

Givetvis stämmer inte detta. Det var inga personangrepp som gjordes, utan ansvar som utkrävdes.

Att stå upp och ta ansvar är avgörande för att vara politiker. Det är inte alltid lätt men det är ett måste för att vår lokala demokrati ska kunna fungera. Därför vill vi fråga ordförande Camilla Sparring: Vad i Socialdemokraternas frågor till dig under fullmäktige var det som du uppfattade som ”personangrepp”?

Och om du fortsatt hävdar att det handlar om personangrepp – hur menar du att man bör gå tillväga för att utkräva ansvar av er i den styrande majoriteten om inte genom tydligt ställda frågor i fullmäktige?

Jonas Lennerthson (S) oppositionsråd

Susanne Norberg (S) oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel