Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Att Dalarnas politiker chartrat eget flygplan är det mest iögonfallande slöseriet med skattepengar i Almedalen i år

Annons

Almedalsveckan är i full gång. Från Dalarna deltar i år 120 personer på skattebetalarnas bekostnad i länets storsatsning Almedalarna. Man kan fråga sig vad Dalarnas skattebetalare får ut av att 120 politiker och tjänstemän åker till Visby och bjuder in till ett alternativt midsommarfirande med tillhörande smörgåsbord. Men nu är det så.

Fast värst är nog ändå att kommunpamparna har hyrt ett eget flygplan som ska ta dem till Visby för att slippa trängas med vanligt folk på båt eller reguljärflyg. Notan, den skickar de till dig och mig.

LÄS MER: Så mycket kostar dalapolitikerna i Almedalen – chartrar flygplan för hundratusentals kronor

Lokalpolitikernas specialchartrade plan lyfte från Dala Airport klockan 12:00 i söndags och flyger åter till Dalarna klockan 10:00 på torsdagsförmiddagen. Det är nog det mest iögonfallande slöseriet med skattepengar i Almedalen i år.

Exakt hur mycket politikerveckan kostar skattebetalarna är det ingen som vet, men i en ny rapport kan Skattebetalarnas förening avslöja att notan för skattebetalarna landar på över 100 miljoner kronor.

De senaste åren har utvecklingen varit explosionsartad och med 4 200 officiella programpunkter är det nytt rekord i år igen. Det är inte svårt att räkna ut att det är svårt att höras i bruset från allt annat som händer i Almedalen. 

Dalarnas skattebetalare kan möjligen trösta sig med att det inte bara är deras lokalpolitiker som spenderar hundratusentals kronor utan nytta för de som betalar. Det finns en hel del tveksamma satsningar i år också. Här kommer några exempel ur årets program:

Burlövs kommun med 18 000 invånare anordnar 14 seminarier, flest av alla! Men innehållet är nästan lika anmärkningsvärt som antalet, ett med temat ”ät frukost som barnen” och ett annat om expertens roll i framtiden. Om Stockholms stad anordnade lika många i relation till sin storlek skulle huvudstaden hålla i 750 seminarier. 

Migrationsverket ordnar 20 evenemang om migration, ett på temat ”varför har vi så svårt att prata om migration?”. De själva verkar inte ha så svårt att prata om det och man frågar sig om de öppnat en tidning de senaste åren?

Vi har tidigare kritiserat att Polisen har över 200 kommunikatörer och köper PR-konsulter för mångmiljonbelopp. Men de ligger i alla fall inte på latsidan. I Almedalen anordnar Polisen i 27 evenemang och deltar i ytterligare 36.

Det är inte fel att medverka vid Almedalsveckan. Men våra företrädare måste bli bättre på att redovisa sina kostnader och visa vilken nytta deras medverkan gör för de medborgare som i slutändan får betala för det. 

Allt för många kommuner och myndigheter visar år efter år på en häpnadsväckande likgiltighet över hur de spenderar medborgarnas pengar.

De verkar ha glömt vad den gamle socialdemokratiske ministern Gustav Möller en gång sa: varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.

Johan Gustafsson, chef för Slöseriombudsmannen

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons