Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Att bekämpa hedersvåld och förtryck handlar i grunden om frihet

Den 21 januari var det 19 år sedan den kurdiska kvinnan Fadime Sahindal sköts till döds av sin pappa i Uppsala. Mordet var hedersrelaterat. Runt om i landet hedras varje år hennes minne och på torsdag kväll hålls ett digitalt panelsamtal för att hedra Fadime och uppmärksamma hedersrelaterat våld och förtryck.

Att bekämpa hedersvåld och förtryck handlar i grunden om frihet. Frihet att få delta i all skolundervisning, att få vara med kompisar, att bestämma över sin klädsel och sexualitet och vem man vill leva med. Det handlar också om att inte löpa risk för könsstympning, att bli bortgift, våldtagen eller mördad i hederns namn. Allt för mångas liv, både flickors och pojkars, begränsas idag med hänvisning till kultur och religion.

Hedersrelaterat våld och förtryck begränsar individens frihet och förhindrar integration, utveckling och möjligheten till god hälsa. I Borlänge och Dalarna möter vi framför allt flickor och kvinnor, men även pojkar och unga män, som lever i en hedersrelaterad värdegrund. De begränsas i sitt livsutrymme och utsätts för förtryck och våld. Vi ser att deras tillgång till arbete, fritid och studier är begränsat, vilket särskilt bidrar till en inskränkning av unga flickors grundläggande rättigheter där de nekas åtkomst till flera av samhällets arenor.

Dessa barn och ungdomar saknar ofta både kunskap och nödvändiga verktyg, vilket skapar en rotlöshet, en känsla av att man inte tillhör det samhälle man lever i. I förlängningen leder det till ett ökat utanförskap. För pojkarna kan det i brist på identitet leda till att de söker sig till andra sammanhang/grupperingar och exempelvis radikaliseras, medan flickor kan utveckla ett självdestruktivt beteende och riskera att hamna i exempelvis prostitution och/eller annan utsatthet. Det är därför viktigt att de får plats och resurser för att skapa förändring på egna villkor.

Vi behöver arbeta aktivt för att öka handlingsutrymmet för dessa barn och unga och sätta stopp för hot, våld, övergrepp och förtryck i hederns namn. Sveriges regeringar, både blå och röda, har sedan början av 2000-talet arbetat med att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Vi hävdar dock att politiken måste utgöra en än tydligare ryggrad så att myndigheter och kommuner har tydliga direktiv och lagstiftning som de kan luta sig mot.

Här och nu måste vi i kommunerna också agera. Skolpersonal, socialtjänst, kompisar och vi andra i barnens omgivning måste vara extra vaksamma och agera när vi ser misstanke om hedersvåld och förtryck. I Borlänge ska vi inte blunda utan våga se det som kan te sig otänkbart. Inget barn i Borlänge ska leva i ofrihet. I kommunens handlingsplan mot våld i nära relation som är under framtagande är hedersrelaterat våld och förtryck också ett utpekat område, där vårt pågående arbete ska bli ännu bättre.

Vår vision är en jämställd stad fri från våld, förtryck och diskriminering. Politiker måste kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt och förstå hur patriarkala strukturer i samverkan med strukturell diskriminering påverkar hedersproblematiken och parallella samhällen. Med panelsamtalet på torsdag fortsätter vårt arbete för barn och ungas rättigheter. Tillsammans kommer vi fortsätta kämpa för att barn och unga ska få leva i frihet utan begränsningar.

Valida Cicen, grundare av Labbet Borlänge

Monica Lundin (L), kommunalråd Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel