Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Åt vilket håll ska politikerna vrida sin ratt? - Alla vinner på sänkt kapitalskatt!

I den politiska debatten framställs kapitalskatten ofta som en ratt vilken politiker kan vrida om för att omfördela inkomster. Sällan uppmärksammas faran med höga kapitalskatter - likaså hävdas att den svenska skatten skulle var låg. Så är inte fallet.

Sveriges 30 procent i generell skatt på utdelningar och kapitalvinster ska jämföras med konkurrentländernas snitt som ligger runt 20 procent. I vissa situationer är kapitalskatten i Sverige så hög som 60 procent - som absolut lägst är den 20 procent.

Vår absoluta lägstanivå motsvarar alltså den genomsnittliga skattenivån i konkurrentländerna. I andra länder finns dessutom lägre nivåer för till exempel dem som har ägt sitt företag hela livet.

För att veta vad det skulle innebära om Sverige hade samma nivå på kapitalskatten som i våra konkurrentländer, det vill säga 20 procent, har Svenskt Näringsliv låtit det välrenommerade forskningsinstitutet IFO i München räkna på en sänkt beskattning för onoterade, noterade och fåmansägda bolag.

Forskningsstudien från IFO visar att en lägre kapitalskatt i Sverige bland annat skulle innebära 35 000 fler sysselsatta och 3,1 procent högre BNP. Det motsvarar ett ökat välstånd om 30 000 kronor per år och hushåll.

Skattesänkningen gör fler privata investeringar mer lönsamma och de beräknas öka med över 6 procent. Ökar gör också skatteintäkterna tack vare stigande företagsvinster och löner. Det medför att reformen på sikt är i det närmaste helt självfinansierande genom de växande skattebaserna.

Starka skäl talar alltså för en sänkt kapitalskatt.

Resultaten av undersökningen visar alltså att vår ekonomi är känslig för skatter på kapital. Vi måste därför vara försiktiga med villkoren för de som skapar vårt välstånd. Det är i framgångsrika investeringar i företag som i princip alla våra resurser skapas. Kapitalskatter är därför en farlig ratt för politiker att vrida på för att försöka omfördela inkomster - vrider man fel kan alla bli förlorare.

Vrider man dock rätt ökar investeringarna, fler får jobb och ekonomin växer. Rätt väg är att sänka kapitalinkomstskatten till en nivå som är konkurrenskraftig med omvärlden - det vinner vi alla på.

Johan Fall, Skattechef Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel