Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Asylpolitiken sliter familjer itu - vad hände med vårt solidariska Sverige?

Invandring till Sverige handlar numera om begränsningar med stränga asylregler. Mångas uppfattning är att afghanska flyktingar är särskilt utsatta. Information om hur våra nykomna har det i vardagen finns dock i allmänhet inte.

Ändrade regler har gjort många ensamkommande ungdomar hemlösa. Då har människor förbarmat sig över ungdomarna och gett dem den trygghet de behöver när samhällets nätverk brustit.

Det sker deportationer till Afghanistan varje tisdag och cirka 70 kyrkor i Sverige ringer i sina klockor fem över tolv varje tisdag till protest mot just dessa deportationer som framstår som rättsvidriga. Afghanistan är korat till världens farligaste land 2018!

Vad är ben- och tandbedömning av ålder mot dagliga bombdåd? Hur försvarar man att på grund av ett knä eller en tand deportera folk till världens farligaste land? Skulle skyddsbehovet minska för att man är 18 och inte 17 år? Det känns ända in i benmärg och hjärta hur fel det här är. Min hjärna vill inte tro på att det är sant - att detta händer i Sverige.

De som Migrationsverket, med regeringens goda minne, utvisar måste fly igen från det land som de skickas till. De flyr från samma hot. De flyr från bomber, hedersvåld, rasism, religionsförtryck, våldtäkter, mord, tvångsvärvning till armén och tvångsgifte - de flyr tillbaka till Europa och Sverige!

Det läggs stor vikt vid att flyktingen ska kunna styrka sin identitet. Ibland går det dock inte. Kanske har man aldrig haft en giltig ID-handling. Migrationsverket kan då mena att det inte finns skyddsbehov - för att sedan ge avslag på grund av att identiteten inte är styrkt. Hur vet Migrationsverket att det inte finns skyddsbehov om de inte vet vem personen är?

Migrationsverket menar att människor kan leva som internflyktingar i ”säkra” regioner i det land som de har medborgarskap i men som de har varit på flykt från under lång tid - kanske till och med hela livet. Men - ”säkra” ställen fluktuerar. Vill Migrationsverket skynda på deportationer till "säkra" zoner innan dessa zoner blir osäkra? Detta och de olyckliga medicinska åldersbedömningarna, som vetenskapen har dömt ut för flera år sedan och som aldrig ens skulle ha kommit i bruk, är sådant som får en att fundera.

Migrationsverket och regeringen ger en förvrängd bild av flyktingpolitiken som lyckad. Med "lyckad" avser deportationer som lyckats, hur många som har utvisats samt att man bygger fler och större förvar för flyktingar. De mänskliga tragedier som gömmer sig bakom dessa åtgärder förtigs. För att inte tala om kostnaderna!

Många svenskar lever idag med kraftig ångest för att de på nära håll tvingats uppleva att en ny familjemedlem tagits i förvar till fängelseliknande institutioner. Ungdomar har börjat bygga ett liv i civilsamhället, ett familjeliv, ett skolliv, ett arbetsliv. Det är inte ett brott att gömma sig efter utvisningsbeslut. Det är inte ett brott att gömma en flykting. Trots en ordnad social situation hamnar flyktingar i fängelse.

Hur många anser Stefan Löfven att det är lagom att offra innan man ändrar asylpolitiken? Under tiden regeringen funderar slits vi anhöriga itu.

Birgitta Gravås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel