Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Asfalten fortsätter flöda

Den 2 mars fick kommunstyrelsen ett upprop om asfalteringen av hagmarkerna i Lugnetreservatet. Tre månader senare har kommunalrådet Joakim Storck svarat. Det är på tvärs mot förvaltningslagen men han kommer inte med något förklaring eller ursäkt. Under de tre månaderna har vägbanken till asfaltvägen byggts ungefär halva sträckan.

Av Storcks svar framgår att det är kommersiella intressen som ska fortsätta styra utbyggnaden av olika infrastruktursatsningar på Lugnet. Den "intressekonflikt" Storck beskriver är den som funnits under hela naturreservatets existens och lösningen har hittills alltid varit att de organiserade sporterna och tävlingsverksamheten kunnat göra som de velat, oftast utan samråd, ofta på bekostnad av övriga intressen. Logiken är inte helt lätt att se - ska kulturlandskapets värden förhöjas med en bortåt tio meter bred asfaltgata?! Vem ska bestämma vad som är "rimliga hänsyn"? Är "den unika miljön" till för tävlingsidrotten?

I processen inför bygget har de intressegrupper som vill ha asfaltbanan, Lufab och fritidschefen Tomas Jons plus för oss ett okänt antal politiker deltagit. Alla intressen utom de kopplade till asfaltvägen har varit utestängda från planeringen. Kommunens experter på kulturarv, naturvård och handikappfrågor kom in när det mesta var färdigplanerat. I ett område med mycket höga kulturhistoriska värden och med riksintresse för friluftslivet har alltså experterna varit utestängda. Och vissa grupper med funktionsvariationer har inte varit tillfrågade.

I skrivelsen från oss listar vi en rad lagar som är på tvärs mot bygget av asfaltvägen. Den saken kommenterar inte Storck. Anser inte kommunstyrelsen att Falun ska följa de lagar som finns när politiker i ledande ställning anser att det finns viktigare saker?

Storck bemöter bara marginellt vår kritik mot en odemokratisk hantering av bygget. Vi har försökt hitta beslut hos kommunen, hanteringen har mörkats i det längsta och när utfallet blir synligt i landskapet är ni möjligen beredda att diskutera en omdragning av den översta sträckan. Det har varit nästan dagliga insändare och debattartiklar i lokaltidningarna. En för Faluborna viktig fråga har hanterats på ett odemokratiskt sätt. Riv asfaltbanan och bygg den på marker där den passar in! Det finns gott om plats i reservatet. Och återställ våra hagmarker!

Det här är ett handlingsmönster vi sett under hela Lugnetreservatets livstid. Många falubor vill ha friluftsliv i fin miljö, det framgår av både skrivningen i reservatsföreskrifter och dokumentet om riksintresse för friluftslivet att det ska tillgodoses. Av ditt svar tolkar jag det som ointressant att möta Falubornas intresse av fina tätortsnära natur när den kommer i konflikt med kommersiella intressen. Vem representerar du?

Bernt Lindberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel