Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Är vi redo att acceptera våra barn som fullvärdiga medborgare?

Vad tänker du att vi i Barn- och utbildningsnämnden jobbar för? Jag tänker att vi jobbar för vår kommuns barn och för att de ska få en bra utbildning. Håller du med? Från och med januari 2020 får vi bättre stöd för att kunna jobba för våra barn genom att Barnkonventionen blir lag i Sverige. Men är vi redo att acceptera våra barn som fullvärdiga medborgare? Jag är det, men är resten av nämnden det?

Hösten har varit spännande för de som följer skolutvecklingen i Falu Kommun. För att ta tag i skolan ordentligt beslutades det under senaste Barn- och utbildningsnämnden att en omfattande utredning för hela kommunens skolstruktur ska genomföras. Denna ska ske ganska snabbt, innehålla aktuell forskning och även riktas mot agenda 2030. Toppen!

Denna utredning har många rätt, men är inte perfekt. Till exempel så är vi återigen många vuxna som tycker och argumenterar utifrån barnperspektivet men som jag ser det finns två perspektiv, barnens perspektiv och barnperspektivet. Om vi pratar barnens perspektiv så låter vi dem uttala sin mening, vi lyssnar, respekterar och svarar. Just nu i utredningen har vi ett barnperspektiv, det vill säga, vi utgår från forskning gjord av vuxna, från oss själva och från våra tolkningar av barn och deras behov, men barnen själva får inte uttala sig.

Jag bad att få förtydliga i utredningen att barn i Falu Kommun ska få uttrycka sin mening för att säkerställa inkluderingen av deras perspektiv. För mig passar det perfekt in under rubriken ”Övriga förutsättningar” och jag tycker inte att det är för mycket begärt när två av sex mål är “god lärmiljö” och “trygghet och social utveckling hos barn och elever”.

Ytterligare belägg för min mening är som sagt att Barnkonventionen blir lag. I den finns det fyra grundprinciper och lite kortfattat är två av dessa att barnens bästa ska beaktas i alla beslut som rör dem och att de alltid har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad. Om det är så att vi inte kan fullfölja det som barn önskar, på grund av juridik, ekonomi eller att deras önskan inte i slutändan är det som är bäst för dem, tycker jag att vi åtminstone måste svara dem varför vi inte kan göra det. Hur får vi annars delaktiga medborgare om vi ignorerar deras rätt till att få uttrycka sin mening när vi utreder deras ”arbetsplats”?

Att skriva in det i utredningen fick däremot inget bifall. Svaren är att det finns för många olika skrivelser att uppfylla och att de uppfylls automatiskt genom att vi följer lagen. Ett annat svar var att det vore dumt att skriva så detaljerade förutsättningar för det är så lätt att något glöms bort.

Så min fråga nu är, vilkas perspektiv kommer glömmas bort? Eller förresten, är du över 18? Om du inte är det får du inte uttrycka dig...

Sofia Källström, Vänsterpartiet

Pedagog och ersättare i Barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel