Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Är något på gång i Mora?

På torsdag kväll,i förra veckan var det ett möte på Saxnäs angående det privatiseringsförslag av äldrevården som socialnämnden i Mora nu bereder.

Fackförbundet Kommunal hade inbjudit representanter från de de olika politiska partierna. De som hörsammat denna inbjudan var S, C, V och Morapartiet. Som vanligt uteblev M som har ordförandeposten i socialnämnden. Detta är mer än anmärkningsvärt att M inte vågar möta personalen och stå för sina åsikter.

Det var närmare ett hundratal närvarande. Många av dem var vårdpersonal som hade kunskaper och visste vad de talade om. De berättade hur de försöker nå beslutsfattarna i Mora kommun och ge sin syn på sin arbetssituation, men ingen vill lyssna på dem.

För mig som åhörare och tidigare förtroendevald upplever jag detta mer än märkligt. För att kunna fullgöra sitt uppdrag har det tidigare alltid varit att lyssna in frågeställningar och erfarenheter från de anställda och medborgarna i kommunen. Och utifrån detta har det gällt att föra fram sina synpunkter i den politiska gruppen som man tillhört och därifrån till sammanträdesbordet där nämndes beslut fattades.

När jag hörde förste vice ordförande i socialnämndens avvisande inställning till att lyssna på de vårdanställdas synpunkter så blir jag mer än skrämd och orolig för Mora kommuns framtid. Att utestänga vårdpersonalens konkreta synpunkter och förslag som även innehöll konkreta sparförslag för Mora kommun – det vittnar om en påtalande okunskap.

När Morapartiets representant, som är kommunalråd, berättade att de synpunkter som han framför i majoritetsgruppen Alliansen i Mora kommun, vill de inte lyssna på de förslag som han framför. Han är mer än förtvivlad över detta. För sin del var han inte tilltalad av privatiseringsförslaget av Saxnäsområdet, men vad hjälper det när de andra partierna i Alliansen inte lyssnar på honom, suckade kommunalrådet.

Representanter från S och V var helt avvisande till att äldresomsorgen i Saxnäs skulle privatiseras – detta var ett klart svar denna kväll.

Ett klart minne är att Mora kommun har en ”hemläxa” att göra: Att lära sig att lyssna in synpunkter som kommer från all personal. Vårdpersonalen har kunskap och är ovärderliga för oss pensionärer och anhöriga. Frågan är: Orkar de vara kvar i sitt jobb? Utan deras arbetsinsatser kan inte Mora kommun klara av dagens och morgondagens äldreomsorg.

Avslutningsvis riktar jag en uppmaning till samtliga partier i Mora kommun: ”Lyssna på medborgarna i vår kommun innan Ni fattar beslut”.

Arne Pettersson (S) Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel