Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Är det här tacken, Migrationsverket?

Artikel 7 av 9
Migrationsverkets chockbesked
Visa alla artiklar

Öppet brev till Migrationsminister Morgan Johansson och Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Alla minns vi de stora invandringsvågor som sköljde över Sverige 2014 – 2016. Vi minns även hur samhället på bred front slöt upp för att hjälpa staten och i synnerhet Migrationsverket att bereda husrum för alla asylsökande som kom hit.

Allsköns offentliga lokaler togs i anspråk till provisoriska flyktingmottagningar, gymnastiksalar och skolor blev sovsalar och tillfälligt tak över huvudet medan en ansträngd samhällsapparat försökte ge de nyanlända en dräglig levnadssituation i avvaktan på att deras ärende skulle avgöras. Stugbyar, vandrarhem och de sista tomma hyreslägenheterna i många mindre kommuner runt om i landet fylldes. Kommunala såväl som privata bostadsföretag öppnade upp sina anläggningar och fastigheter för att möta det enorma behovet av tillfälliga bostäder.

Nu har flyktingströmmarna avtagit och med rekordkort varsel till berörda kommuner har Migrationsverket meddelat att man kliver ur alla tillfälliga bostäder i Dalarna. Bara så där.

I en artikel i SDT lördagen den 16 januari konstaterar företrädare för Migrationsverket kort att då behovet inte längre finns säger man upp avtalen på alla bostäder i länet. Som om situationen vore löst och avklarad. Men det är den inte. Nu kommer efterspelet.

För när Migrationsverket kliver ur sina avtal efterlämnar man ett stort antal lägenheter med omfattande underhållsbehov. Bara i Hedemora kommun handlar det om 57 lägenheter som tomställs med behov av underhållsinsatser och reparationer i hundratusenkronorsklassen per lägenhet.

Och medan dessa insatser genomförs blir kommunala Hedemorabostäder stående utan en krona i intäkt för de uppsagda lägenheterna. Det ekonomiska slaget mot bostadsföretaget riskerar att bli hårt och från Hyresgästföreningen ser vi framför oss hur vår samverkan och vår förhandlingsrelation med företaget sätts på svåra prov när det gäller att hantera de ekonomiska effekterna av detta så att inte hyresgästerna i det övriga beståndet drabbas.

Det självklara vore att staten och Migrationsverket tackade för den hjälp som bostadsföretag och övriga aktörer ställt upp med för att klara den utmaning som flyktingströmmarna förde med sig genom att skjuta till medel som möjliggör en rimlig anpassning efter de ändrade förutsättningarna. Men icke.

Migrationsverkets belöning till de som ställde upp synes vara total nonchalans inför den situation som verket nu skapar. Vår uppgift är att se till att hyresgästerna i de övriga lägenheterna inte får betala för detta. Hedemorabostäders uppgift är att säkerställa företagets långsiktiga möjligheter till en fortsatt god förvaltning trots det hål som nu kommer att öppna sig i ekonomin.

Så vår kritiska fråga till Morgan Johansson och Mikael Ribbenvik blir:

Vem tycker ni rätteligen ska stå för den belastning på de lokala samhällsresurserna som nu uppstår som en följd av ert tidigare behov av solidariskt stöd från lokalsamhällena i Sveriges redan hårt ansträngda mindre kommuner?

För Hyresgästföreningen Hedemora,

/Bertil Wennberg, ordförande och Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel