Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Äntligen närakut i Ludvika

Äntligen har det första steget tagits mot återuppbyggnaden av, inte en fullvärdig akut, men väl en närakut vid Ludvika lasarett. Våren 2021 kommer boende i Västerbergslagen slippa ta sig till akutmottagningen vid Falu lasarett för att röntga en arm eller i värsta fall göra den långa ambulanstransporten Ludvika–Falun i onödan.

Vi inom Dalasamverkan gav vid Hälso- och sjukvårdsnämndens senaste möte i uppdrag åt förvaltningen att det ska finnas en fullt utbyggd närakut vid Ludvika lasarett den 31 mars 2021. Lokaler finns redan. Nu återstår rekrytering och vidareutbildning av läkare och sjuksköterskor för att kunna tillhandahålla dygnet-runt öppet för akutsökande och erbjuda röntgendiagnostik och labb dag som natt.

Under Socialdemokraternas styre monterades akutmottagningen gradvis ner. Sedan juni 2011 finns det på Ludvika lasarett en primärvårdsjour där dörren är stängd för den som söker sig dit nattetid. Det är inte undra på att gemene man tar det säkra före det osäkra och vänder sig till Faluns akutmottagning, som i sin tur blir överbelastad.

Beräkningar visar att närakuten kommer innebära att 5000–7000 patienter per år kan få hjälp och vård på hemmaplan och undvika ambulans- och sjuktransport till Falun. Det förstärkta akutuppdraget skapar ökad trygghet för befolkningen i området och frigör resurser från ambulanssjukvården, vilket ökar ambulanstillgängligheten för akuta uppdrag. Vi utökar även tillgängligheten hos det mobila vårdteamet, som gör hembesök hos äldre och sköra i Västerbergslagen.

Ökad tillgänglighet och närhet är avgörande för att kunna tillhandahålla en vård att lita på. Det bästa är att i möjligaste mån undvika sjuktransporter, särskilt av äldre. Den tekniska utvecklingen medför att allt fler behandlingar och hjälp kan ges i hemmet. Ibland räcker vetskapen om att det faktiskt finns hjälp att få på nära håll för att lindra ångest och psykosomatiska problem.

Med en närakut kommer patienter i Västerbergslagen med komplikationer som njursten, gallsten, benbrott och lunginflammationer få närmare till vård. De som söker sig dit ska kunna få en korrekt bedömning och skickas vidare till rätt instans, så kallad triagering, enligt fastställda rutiner. De akutfall som kräver avancerad högspecialiserad sjukvård, som hjärtinfarkter kommer dock fortsatt att skjutsas till Falun.

Vi har blivit varse om hur efterlängtad denna reform är hos många Ludvikabor och beredda att arbeta vidare för att folk ska må bra – i hela Dalarna.

Dalasamverkan, regionråden

Ulf Berg (M)

Sofia Jarl (C)

Christer Carlsson (M)

Lisbeth Mörk-Amnelius (DSP)

Birgitta Sacrédeus (KD)

Bo Brännström (L)

Kerstin Lundh (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel