Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Äntligen en biogasmack i Falun!

Äntligen har biogasmacken i Falun nått nålsögat och kommit igenom! Myndighetsnämnden för bygg- och miljöfrågor gav bygglov den 19 mars. Macken kommer att ligga på Ingarvet i ett litet ledigt hörn av ett stort område som redan är taget i anspråk för kommersiell verksamhet.

Detta obetydliga ingrepp i landskapsbilden ska vägas mot att vi får en biogasmack i Falun, en vinst för klimatet samt för ägare av biogasbilar i Falun och på andra håll. De senare lockas dessutom att stanna en stund i Falun i stället för att fara vägarna förbi.

Många har bidragit till att macken äntligen blir av, ända sedan kommunfullmäktige på våren 2014 biföll en motion från dåvarande ledamöterna Lars Broman, Erik Erikson och Richard Holmqvist, alla från Miljöpartiet.

Tjänstemän på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, länsstyrelsen som beviljat klimatklivspengar samt Dalatrafik och FEV har bidragit med Miljörådet i Falun som sammanhållande och pådrivande kraft. Allra viktigast: Hans Kättström på Nordic Gas som kämpat outtröttligt för att hitta en plats som uppfyller alla komplexa krav på läge som en tomt för biogasmack måste uppfylla för att överleva.

Biogas är ett av de allra bästa drivmedlen som finns ur klimatsynpunkt. Gasen utvinns ur avfall som annars skulle avge koldioxid till ingen nytta, till exempel från reningsverk, matrester, rester från jordbruk och slaktavfall. Dessutom kan biogas framställas lokalt till nytta för det lokala näringslivet. Ett stort steg för Falun, ett litet för mänskligheten!

Birgitta Pettersson-Frank (MP)

2:e vice ordförande i Myndighetsnämnden för bygg- och miljöfrågor

Richard Holmqvist (MP)

Ordförande i Falu miljöråd 2011-18, ordf i Miljönämnden 2011-14, vice ordf i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden (MSN) 2015-18, nu ledamot i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel