Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Annie Lööf och Johanna Jönsson (C): Pausa alla utvisningar till Afghanistan

Vi behöver kombinera ordning och reda med medmänsklighet konstaterar Annie Lööf och Johanna Jönsson (C) men poängterar att det krävs en riksdagsmajoritet för att deras förslag på migrationsområdet ska kunna bli verklighet.

Säkerhetsläget i Afghanistan har snabbt försämrats. De senaste veckorna har flera större attentat i huvudstaden Kabul inträffat. Talibanerna och flera andra grupper vinner mark. Samtidigt har, enligt bedömningar, ungefär en miljon afghaner fördrivits från Pakistan och Iran tillbaka in i Afghanistan. Ofta fattiga människor som saknar nätverk i landet.

LÄS MER: DEBATT: Nej, det är inte säkert att utvisa oss till ett land dit både UD och FN avråder folk från att resa

Den afghanska regeringen har vädjat till europeiska länder att avstå från att utvisa de som fått avslag på sina asylansökningar.

Tyskland har nyligen pausat samtliga tvångsutvisningar till Afghanistan medan man gör en ny genomgång av säkerhetsläget. Många röster har höjts för att Sverige borde göra detsamma.

Utöver att säkerhetsläget snabbt försämrats i Afghanistan så har vi även en situation i Sverige där många unga människor som sökt skydd här lever i stor utsatthet. Det gäller både de som redan fått avslag på sin asylansökan och de som fortfarande väntar på besked.

Långa handläggningstider och brister i Migrationsverkets utredningar har skapat otrygghet och misstro, både för de drabbade och för många engagerade människor runt dem.

Centerpartiet vill försöka hitta lösningar på den här situationen. Vi vill inte se fler skötsamma unga människor slitas upp från sin tillvaro och kastas ut i otrygghet, på det sätt som nu sker.

LÄS MER: REPLIK: Jag har en pojke som utvisades till Afghanistan i maj - kan intyga att det Kamran Sedighi säger stämmer

Vi anser inte heller att Sverige ska medverka till att ytterligare destabilisera läget i Afghanistan. Det finns dock ingen snabb och enkel lösning. Istället behövs flera åtgärder.

* Centerpartiet värnar rätten att söka skydd. För att den rätten fortsatt ska värnas behöver asylbedömningen även fortsättningsvis vara fristående från politikens ofta godtyckliga bedömningar. I annat fall kan tvära kast i opinionen leda till att enskilda hamnar än mer i kläm. Vi anser också fortsatt att det är Migrationsverket och domstolarna som ska bedöma skyddsskäl.

* Vår bedömning av säkerhetsläget är ändå att Migrationsverket bör pausa utvisningarna till Afghanistan medan man snabbt tar fram ett nytt rättsligt ställningstagande. Samtidigt bör regeringen tillsätta en utredning för att se om Migrationsverkets säkerhetsbedömningar behöver förbättras.

* En särskild regel bör införas om att den som var under 18 år när asylansökan lämnades in också ska bedömas utifrån den åldern när beslut fattas. Långa handläggningstider ska inte vara det som avgör en ung människas framtid. Med den här förändringen skulle många av de som kom under 2015 få en möjlighet att stanna.

* Särskilt/synnerligen ömmande omständigheter bör återinföras i utlänningslagen.Centerpartiet röstade nej när en majoritet i riksdagen, via den tillfälliga lagen för ett år sedan strök den här delen. Men för att det verkligen ska göra skillnad i just det här läget skulle även fler behöva omfattas av det mer generösa begreppet särskilt ömmande omständigheter.

* Den som kan försörja sig själv ska få stanna. Idag måste man dels ha jobbat minst fyra månader, dels ha godkända id-handlingar vilket många afghaner saknar. Centerpartiet vill att de här kraven snabbt tas bort. Det ska räcka att man har ett jobb och att man har gjort sin identitet sannolik. Vi vill även se utökade möjligheter till stipendier för studier och liknande.

Den som inte har rätt att befinna sig i Sverige ska lämna landet. Samtidigt befinner vi oss i en exceptionell situation. Vi politiker har ett stort ansvar att försöka hitta de bästa lösningarna.

LÄS MER: ÖPPET BREV: Varför vågar du inte åka ner till Afghanistan, Stefan Löfven?

Centerpartiet har under en längre tid kommit med olika förslag som kombinerar ordning och reda med medmänsklighet, men det krävs en majoritet i riksdagen för att de ska bli verklighet. Det som nu krävs är att den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen agerar.

Annie Lööf, p artiledare (C)

Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson (C) - och ursprungligen från Sollerön i Dalarna

LÄS MER: DEBATT: Svenska kyrkan: Sverige bör göra som Tyskland - och stoppa alla utvisningar till Afghanistan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel