Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Annie Lööf (C): Gör det olagligt att vara med i NMR – och andra våldsbejakande organisationer

I somras demonstrerade Nazistiska NMR utanför min boksignering i Falun. I lördags var delar av centrala Stockholm belägrade av nazister från samma våldssekt. Nazisterna i NMR har getts tillstånd att sprida otrygghet mitt under brinnande valrörelse.

NMR vädrar morgonluft och utnyttjar vår demokratiska valrörelse till att synas, växa och rekrytera fler medlemmar. De marscherar i uniform, hotar och misshandlar oskyldiga och hindrar människor från att uttrycka sig fritt genom hot och våld.

 Det är allvar nu. Samhället kan inte längre stå vid sidan av och passivt se på när NMR och andra extremistiska organisationer rekryterar unga människor på skolgårdar, marscherar hotfullt på våra gator eller skrämmer fredliga organisationer. Särskilt judar och judinnor, personer med utländsk bakgrund och HBTQ-personer utsätts för hat, hot och våld när 1900-talets mörkaste historia gör sig påmind.

Våra fri- och rättigheter har gränser. Rättsstaten måste markera kraftfullt här och nu när antisemitism och nazism visar sig med full kraft. Vi behöver sätta ner foten mot vänsterextremister, islamister och våldsbejakande sammanslutningar. Och vi behöver öka säkerheten för de organisationer som är utsatta för dessa extremisters agerande. Centerpartiet presenterar därför sju förslag för stärkt skydd mot extremism.

1.       Kriminalisera deltagande i våldsbejakande organisationers verksamheter

Vi måste skydda de enskilda människor som drabbas direkt av angreppen, och skydda alla andra från attacker mot vår demokrati. Ett kriminaliserande av deltagande i våldsbejakande organisationers verksamheter bör inkludera NMR, men också den autonoma vänstern och islamistiska organisationer.

 

2.       Nolltolerans mot brott vid demonstrationer

Ordningslagen ger utrymme för polisen att ingripa när man ser att det begås brott under en demonstration. Polisen behöver mer resurser men också tydligare riktlinjer från regeringen om att även mindre brottslighet i samband med dessa demonstrationer ska vara prioriterad verksamhet.

 

3.       Skarpare krav för demonstrationstillstånd

För att mota tillbaka de våldsbejakande organisationerna måste samhället markera tydligare än i dag. Det finns möjlighet i ordningslagen att ställa krav eller till och med att säga nej till demonstrationer när man vet att det till exempel har gått våldsamt till förut, men det sker inte tillräckligt ofta.

 

4.       Kontakta hemmet om barn och unga visar tecken på extremism och radikalisering

Skolan bör kontakta hemmet om ett barn visar tecken på extremism och radikalisering. Det behövs tydligare rekommendationer till lärare och annan skolpersonal om att kontakta föräldrarna om man är orolig till exempel för att barnet radikaliseras.

 

5.       Tillför resurser för utbildning om extremism och Förintelsen till ideella organisationer

Barn och unga behöver hjälp att stå emot kraften från extremistiska ideologier. Vi vill tillskjuta 30 miljoner kronor över tre år för utbildningsinsatser inom idrottsrörelsen och andra ideella organisationer för att motverka nazism och annan extremism.

 

6.       Hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser

När nazistiska organisationer ökar aktiviteten måste vi satsa för att fler unga ska rustas med kunskap för att stå emot NMR och andra antidemokratiska krafter. Vi vill att fler skolor och andra aktörer ska kunna göra hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser och satsar därför 30 miljoner kronor på detta under tre år, en fördubbling gentemot regeringen.

 

7. 90 miljoner över tre år på att stärka säkerheten i lokaler som tillhör trossamfund och utsatta organisationer i civilsamhället

Det är oacceptabelt att fredliga organisationer och deras medlemmar ska känna sån rädsla för sina medlemmars säkerhet att deras verksamhet inte kan fortsätta. Vi avsätter 90 miljoner över tre år på att stärka säkerheten. Det är tio miljoner mer än regeringen vill ge per år.

Svenska folket kan fortfarande säga ifrån. Vi kan visa att demokrati vinner över extremismen och att medmänsklighet vinner över hat. En röst på Centerpartiet är en röst på en motståndsrörelse som inte tänker tystna.

Annie Lööf, partiledare, Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel