Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Älvdalskan är ett eget språk och skolans undervisning bör stärkas!

Vi har i dagarna kunnat läsa till oss att forskaren Marie Skött Jensen i sin avhandling om älvdalskan kommit fram till att Älvdalskan inte är en dialekt utan ett språk! I sin avhandling skriver hon att älvdalskan skiljde sig från övriga språk i Sverige redan på 800-talet och sammantaget menar hon på att de vetenskapliga bevisen visar att älvdalskan har existerat i mer än 1500 år. Detta gör oss förstärkta i vår strävan att verka för att språkets möjligheter till utveckling stärks. Vi socialdemokratiska riksdagsledamöter från Dalarna har motionerat om älvdalskan som idag talas av omkring 3000 kullor och masar.

Vi lyfte Älvdalskan i en motion till riksdagen som en dialekt i Sverige som i första hand varit ett talat språk som i de flesta fall saknar skrifttradition. Vi är benägna att omformulera vår ingång då det uppenbarligen genom Skött Jensen fastslagits att älvdalskan är ett språk och ingen dialekt. Inget kunde glädja oss mer! Vår uppfattning är att många av dessa språk och dialekter riskerar att försvinna, och med det en del av vårt kulturarv. Med utgångspunkt i den oron motionerade vi om betydelsen av att satsa på skolan och undervisning i dialekter/språk som behöver stärkas.

I exemplet älvdalskan och andra språk och dialekter i Dalarna så saknas en bra grund för kommande generationer. Skolans undervisning i dialekter bör stärkas inom ramen för svenskämnet enligt vårt förslag. Älvdalskan ska talas vidare!

 

Roza Güclü Hedin, S

Patrik Engström, S

Maria Strömkvist, S

Riksdagsledamöter från Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel