Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Alldeles för tidigt att ropa hej" – krisen är inte över för Dalarnas småföretagare

Sedan årsskiftet har såväl den ekonomiska utvecklingen som politiken förändrats dramatiskt till följd av spridningen av covid-19.

Effekterna av de krisåtgärder som regeringen och myndigheter har infört för att få stopp på smittspridningen av har lamslagit stora delar av näringslivet och flera branscher har helt stannat av. Även om den mest akuta krisen med dramatiskt BNP-fall och skenande arbetslöshet tycks ha mattats av, så är det alldeles för tidigt att ropa hej – vi är ännu inte över ån. I själva verket befinner sig småföretagarsverige i en djup lågkonjunktur.

Den dystra bilden bekräftas av Företagarnas årliga Småföretagsbarometer. För tredje året i rad föll den samlade konjunkturindikatorn för landets småföretagare – så även i Dalarna. 

Varslen ökar i länet och företagare vittnar om löner, hyror och avgifter som ska betalas samtidigt som kunderna saknas och orderböckerna är tomma.  Besöksnärings- och eventföretag är särskilt drabbade men få branscher och företag kommer att helt klara sig undan krisen. För företagarna själva handlar det dessutom ofta om personliga tragedier när den verksamhet som man byggt upp under flera decennier raseras på bara några veckor.

I takt med att antalet företag som påverkas negativt av krisen blir allt fler så stiger arbetslösheten och utanförskapet. Detta kan få förödande konsekvenser för Dalarna.

Utöver långsiktiga strukturreformer som stärker Sveriges- och svenska företags konkurrenskraft behöver många av de regelförenklingar och insatser som har genomförts under rådande kris förlängas.

I Dalarna har ett antal aktiva, lokala företagsakuter gjort ett fantastiskt jobb under våren. Men många av dessa stänger nu ner. Det finns dock behov av proaktiva åtgärder även under sommar och tidig höst. Vi på Företagarna kommer att göra allt för att stötta företagen i detta. 

Även om krisen inte på långa vägar är över så måste vi börja blicka framåt och våga satsa för att stärka den långsiktiga konkurrenskraften i svenska företag. Vi på Företagarna presenterar därför tre reformområden:

• Minskad regelbörda för företag.

• Lägre beskattning av företag och företagare.

• Sänkta kostnader för att anställa och förbättrad tillgång till kompetent arbetskraft.

Bättre förutsättningar för företagande är en nödvändighet om vi vill gå stärkta ur den här krisen. Det innebär fler jobb, ökad tillväxt och starkare välfärd. Det innebär att fler människor kan förverkliga sin dröm som företagare!

Eva Cooper, regionchef Företagarna Dalarna

Daniel Wiberg, chefsekonom Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel