Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Alla bör vaccineras frivilligt – annars ökar konspirationsteorierna

Under 2021 kommer troligen covid-19 kunna stoppas genom massvaccinering, om vaccintillverkning och distribution fungerar och inte covid ändrar karaktär.

Även de som inte löper stor risk att få allvarlig sjukdom måste vaccineras. Solidaritet åberopas för att få de som inte vill eller är tveksamma till vaccination att ändå göra det, men solidaritet är inget som införs med ett demokratiskt majoritetsbeslut.

Det finns rationella skäl till att vara tveksam till vaccination. Risken att bli allvarligt sjuk vägs mot risken att få allvarlig biverkan. Om vaccination blir tvingande så får konspirationsteoretikernas irrationella och falska argument grogrund. Argument som samhället har svårt att argumentera emot, då samhällets argument ses som ett led i konspirationen. Därför är förtroendet för samhällets information avgörande.

Vaccinmotstånd utifrån konspirationsmisstankar är och har varit vanligt med allvarliga konsekvenser bland annat i Afrika, där poliovaccin utsattes för misstanken att vara fertilitetsnedsättande med avsikt att minska Afrikas befolkning. Bland annat i Nigeria, och att det fick ske med WHO:s och UNICEF:s goda minne. Något som ledde till polioutbrott. Nu har polio förmodligen utrotats i Afrika. Att inga barn längre insjuknar i polio, har varit det effektivaste argumentet för vaccination.

Ett stort frivilligt vaccinationsdeltagande är ”normerande”, blir det goda exemplet som leder till högre deltagande bland vaccinationsskeptiker, så att inga diskriminerande restriktioner behövs, med vaccinerade mot icke vaccinerade och tvång att visa upp vaccinationsintyg för att få resa eller delta i olika sociala sammanhang. Kanske ha ett vaccinationsmärke väl synligt på kläderna. Något som är så osannolikt att det inte kan inträffa (?). Vaccinationsintyg för att komma in i vissa länder är inget nytt, som gula febern.

Gränsstängningar har ju varit regel under pandemin men det har drabbat alla. Vaccinationsmotståndet är olika utbrett inom EU och en gemensam strategi lär knappast komma. Lagstiftning som pekar ut icke-vaccinerade, som osolidariska och omoraliska, kommer att bli kontraproduktivt och ge antivaxx-anhängare ökat stöd hos de tveksamma.

Vårt behov av en enkel och klar världsbild gör att vetenskap tyvärr kan upplevas som förvirrande, då sannolikhet används i stället för sanning vid bedömning av till exempel vaccinbiverkningar. En osäkerhet som inte finns i konspirationsteoretikernas värld, där allt är svart eller vitt och vaccin av ondo.

Bertil Malmodin, före detta medicinöverläkare, 70 plus och hoppas vara vaccinerad i mars

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel