Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Alarm från välfärden!

Jag läser alarmerande reportage om hur sjukskrivningarna ökar inom vården och omsorgen. Sjukfrånvaron kostar arbetsgivarna mångmiljonbelopp som istället hade kunnat förbättra och utveckla välfärden.

Detta i ett läge då väldigt många kommuner och regioner dessutom har stora underskott och står inför tuffa besparingar. Åtgärden som ofta föreslås är att tillsätta en utredning, ta fram en rapport eller i värsta fall hyra in en dyr konsult för att komma åt problemet.

Nu senast kunde vi höra om enormt kostsamma utköp som ofta är en konsekvens av en långvarig sjukfrånvaro där anställda har slitit ut sina kroppar och inte kan återvända till sitt arbete.

Varje vecka träffar jag många välfärdsarbetare på olika arbetsplatser inom bland annat äldreomsorgen och förskolan. Den bild och de berättelser som jag får till mig är väldigt samstämmig.

Resurserna är för få för att möta upp de behov som finns.

Jag möter medlemmar som gråter av utmattning och av sorg över att deras yrkesstolthet mer och mer sparas bort i kommunens budget. Det är allt för många som berättar om sina stressrelaterade arbetsskador som aldrig dokumenteras. De upplever att de inte ens hinner det. Många är de som tar av sina semesterdagar eller överväger en sjukskrivning när jobbhelgen närmar sig, för de vet vad den innebär i arbetsbelastning.

Det är oerhört provocerande att läsa om den förvåning som infinner sig hos ansvariga arbetsgivare över den höga sjukfrånvaron – och att det ofta ska tillsättas en utredning för att se över vad det kan bero på.

Jag som träffar välfärdsarbetare hela tiden vet varför. Jag ser deras utmattning, hör deras förtvivlan och lyssnar in vilka åtgärder som skulle krävas för ett bättre och friskare arbetsliv.

Att de som vet bäst hur verksamheterna borde organiseras inte blir lyssnade på är ett enormt slöseri av både pengar och yrkeskunskap.

Att vara en del av vår viktiga välfärd är fantastiskt. Det är välfärdsarbetarna som ser till att samhället fungerar. De medlemmar jag träffar är även väldigt stolta, yrkeskunniga och tycker mycket om sina jobb. Trots allt. Vi vill att de ska få rätt förutsättningar att fortsätta vara stolta och att deras kompetens tas till vara i mycket högre utsträckning.

Vill du som politiker få en bättre budget utan de stora minussiffrorna på sjukfrånvaron?

Vill du vara en attraktiv arbetsgivare dit välfärdspersonal söker sig?

Ta då tag i problemen på allvar. Genomför de åtgärder som krävs för en välfungerande välfärd.

Höj bemanningen så att arbetstider och scheman inte gör personalen sjuk, utan att det istället finns tid både för arbetsuppgifterna som ska utföras men också för återhämtning.

Det vi kräver av er politiker är att gå från ord till handling. Det är dags att inse att situationen som den ser ut idag är ohållbar.

Malin Ragnegård

Avdelningsordförande

Kommunal Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel