Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: 75 år sedan atombomberna föll över Japan – förbjud kärnvapen nu!

Den 6 augusti 1945 beordrades sprängningen av världens första atombomb, ”Little Boy”, över den japanska staden Hiroshima. Resultatet var förödande. Tre dagar senare beordrades sprängningen av ännu en atombomb, ”Fat Man”, över staden Nagasaki.

Detta är djävulska handlingar med fruktansvärda konsekvenser. Hundratusentals dödades och skadades av explosionerna, värmen och strålningen från det radioaktiva nedfallet. Författaren Åsa Moberg skriver: ”ett extremt dyrt och livsfarligt sätt att värma vatten” om hur arbetet med att ta fram bomberna skedde i det fördolda utan den amerikanska befolkningens vetskap. Endast en liten grupp personer kände till vad som pågick.

När bomben väl var färdig insåg dock forskarna vilka fruktansvärda konsekvenser resultatet av deras arbete skulle få och de försökte stoppa användandet. Ett 70-tal fysiker krävde gemensamt att bomben inte skulle användas. En provsprängning på en avlägsen ö föreslogs som alternativ för att undvika humanitära skador. Men andra krafter ville annat.

Följderna av atombombssprängningarna över hundratusentals barn, kvinnor och män påverkar fortfarande människor i Japan. Hibakushas, överlevare efter atombombningarna, och deras efterlevande diskrimineras. Rädslan för de konsekvenser som bomberna kan innebära, exempelvis risk för missbildade barn eller barnbarn påverkar människors möjligheter att få jobb, köpa hus, träffa en partner och bilda familj. Än idag finner man dessutom nya fall av benmärgsskador hos andra- och tredje generationens överlevare. Ändå har ingen åtalats för dessa brott mot mänskligheten. Och idag, 75 år senare, har nio länder fortfarande kärnvapen: USA, Ryssland, Storbritannien, Kina, Frankrike, Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea – nio länder som håller världens övriga stater som gisslan.

Arbetet att förbjuda kärnvapnen fortsätter. År 2017 antogs FN:s konvention om förbud mot kärnvapen, TPNW, av 122 länder i världen. För att förbudet ska träda i kraft måste det även ratificeras av 50 länder. Glädjande nog har 40 länder nu ratificerat FN-förbudet men Sveriges underskrift saknas fortfarande.

Vi i Folkkampanjen mot kärnkraft & kärnvapen samt Kvinnor för fred anser att regeringen i längden omöjligen kan nonchalera ett, i svensk politisk tradition djupt förankrat, krav om kärnvapenförbud. Detta speciellt när kärnvapenupprustningen nu tar ny fart och USA:s president öppet förklarar att kärnvapnen är till för att användas.

Även ett begränsat kärnvapenkrig skulle med dagens kärnvapen få fruktansvärda humanitära och ekologiska konsekvenser och skulle påverka hela världen. Alla kärnvapen måste därför förbjudas. Sverige måste snarast underteckna FN-konventionen om kärnvapenförbud!

Folkkampanjen mot kärnkraft & kärnvapen

Kvinnor för fred

Lena Dahlin Klaar

Runa Forsman

Ulrika Hådén

Ulf Gustafsson

Måna Wibron

Linnéa Henriksson

Stefan Aronson

Berth Henriksson

Birgitta Krona

Hjördis Johansson

Gertie Gagner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel