Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: 15 timmar i förskolan räcker inte – agera så föräldralediga slipper bränna ut sig

Ännu en gång samma fråga: "Mamma, varför får jag inte äta mellanmål på förskolan längre? När får jag göra det igen?"

Vad ska jag svara?

"Du har ett småsyskon och du får mellanmål av mig"? eller "Nej, jag kan tyvärr inte ändra dina förskoletider"? Skollagen (2010:800) 8 kap 6 § säger att "barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga […] för vård av annat barn, ska från och med ett års ålder erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan."

Många kommuner i Sverige erbjuder dessa 15 timmars minimum. Jag är tacksam att min dotter har en förskola där hon får äta lunch. Vissa kommuner tycker sig inte ens att ha råd till det. Det sägs att i Sverige har alla barn samma chanser, men så är det knappast. Barn känner sig utanför eftersom de inte få vara med på alla förskolans sociala aktiviteter såsom lunch, idrott, utflykter med mera när de infaller utanför dessa lagstiftade 15 timmar.

Hur kul är det för en femåring att stanna hemma med en nyfödd bebis i stället för att leka med sina jämnåriga kompisar på förskolan? Det är svårt för mig som icke-pedagog att hitta aktiviteter som passar båda barnen. En öppen förskola passar bra för en ettåring, men storasyskonet får det tråkigt.

Går man istället till en grupp anpassad för äldre barn, blir det lätt för mycket för det yngre barnet. Aktiviteter speciellt anpassade för bebisar kan inte heller göras med storasyskonet, så min bebis missar dessa stimulerande aktiviteter.

 Som förälder önskar jag mig mer tid med bara ett barn, och andningspauser. På nätterna håller bebisen mig varken och på dagen finns ingen chans att vila då storsyskonet vill ha aktivitet. Avlastning finns bara för de lycklig lottade som har släkt och vänner i närheten.

Det finns stor risk att som föräldraledig gå in i väggen när det inte finns tillräcklig återhämtning under dagarna. Och storasyskonen, de hamnar i syskonfällan och tas ur förskolan på grund av ett nytillkommet syskon.

 Det behövs inte rätt till heltid för alla barn på förskolan men de garanterade 15 timmarna räcker inte långt för alla. Den som vill ha 15 timmar eller färre har alltid möjlighet att själv välja färre timmar åt barnet. Men vi som vill ha fler timmar har långt från alltid det valet.

Och därför menar jag att antalet lagstadgade timmar på förskolan borde utökas från 15 timmar till fler. Om du håller med mig så kan du skriva på min namninsamling på hemsidan namninsamling,se under namnet "Ändra lagen om 15 timmar för syskon på förskolan".

Sonja Kildishev

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel