Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: 100 företag står för 70 procent av utsläppen – klimatångesten borde hänga på väggarna i bolagsrummen

 
EU-valet i Dalarna 2019
Visa alla artiklar

Att klimatet inte känner några nationsgränser är sedan länge känt. Därför behövs ett EU som vågar ta ansvar och genomför progressiva klimatreformer i hela vår union. För att möjliggöra detta krävs en insikt att samarbetet inte enbart är ett tillväxtfrämjande projekt med marknadsromantiska drömmar. EU kan användas till mycket och inriktningen bör inte vara att skapa mera byråkratiskt överstatlighet utan istället att skapa en fördjupad kompetens gällande den ekologiska hållbarheten, essentiella mångfalden och bärkraftiga jordbruksnäring. Helt enkelt att säkra vår existentiella planetära överlevnad. 

Enligt den vetenskapliga rapporten Carbon Majors Report från 2017 står 100 företag för över 70 procent av världens totala utsläpp. Ett i mitt tycke en obegriplig, orimlig och oetisk siffra. Klimatångesten ska appliceras på väggarna i bolagsstyrelsens sammanträdesrum och inte hos enskilda individer. Miljö- och klimatfrågan är den enskild viktigaste frågan för landets yngre och även högt bland resten av befolkningen. Då duger det inte att upprätthålla ett europeiskt samarbete som aktivt premierar marknaden före människan. Om klimatet vore en bank skulle problemet vara löst sedan länge.

Den gröna klimatomställningen ska inte bara uppfattas som en börda för att upprätthålla vårt existensberättigande. Omställningen medför massor av nyttor som ny arbetstillfällen i den växande gröna näringen, självförsörjande bostäder, miljövänligare städer samt att den främjar Europas energipolitiska och autonoma oberoende. Föreställ dig möjligheten att binda ihop Europas storstäder med klimatneutral, trygg och pålitlig höghastighetståg. Ett arbets- och integrationsfrämjande projekt som möjliggör att kunna somna i en svensk storstad och vakna i en subtropisk miljö i Europas utkant. 

 

Marcus Karlén (S), Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel