Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill stoppa kommunens bostadsplaner

Två gånger har kommunen fått bakläxa för sina planer på att bygga bostäder av gamla Mjälgaskolans högstadiedel.
Nu kommer de grannar som tidigare överklagat med förslag på hur kommunen ändå kan komma vidare med byggplanerna.

I februari rev regeringen upp beslutet att godkänna detaljplanen för kvarteret Läroverket på grund av formella brister i handläggningen. Beslut hade fattats i miljö- och byggnadsnämnden i stället för i kommunfullmäktige.

När väl frågan hanterades av kommunfullmäktige i juni begicks nya fel och därför rev länsstyrelsen upp beslutet igen. Nu ska ärendet för tredje gången komma upp till beslut som vi skrev i förra veckan.

De grannar som tidigare överklagat beslutet kommer nu med förslag på ett sätt att hantera ärendet som ska göra att kommunen kan komma vidare.

– Vi vill inte jävlas med kommunen, utan bara bevaka vår rätt. Om kommunen följer våra två yrkanden, så kan de undgå att få bakläxa igen, säger Östermalmsbon Sven Bergquist.

Han och en annan Östermalmsbo, Garry Danielsson, föreslår därför att man tvärtemot tidigare planer inte tänker ta halva idrottsplanen nedanför skolan i anspråk för att göra parkeringsplatser. Det andra kravet är att den gamla baracken på skolgården tas bort och att man gör parkeringen där i stället.

– Om man följer våra yrkanden, så blir frågan inte längre av allmänt intresse som gör att fullmäktige måste ta den utan det räcker då med ett beslut av byggnadsnämnden, säger Sven Bergquist som tidigare arbetat som stadsarkitekt i kommunen.

Att förminska idrottsplanen med hälften skulle vara förödande ur många aspekter, hävdar Garry Danielsson, då både skolor och daghem använder den flitigt.

– Det här är ett äldre område, men snart sker ett generationsbyte, så visst behövs en sportplan här för barnens skull.

– Dessutom är det inte försvarbart ur miljösynvinkel att skjutsa barnen till Sportfältet när de kan ta sig själva till den här planen, fortsätter han.

Att göra bostäder där baracken nu står är också estetiskt oförsvarbart, enligt Sven Bergquist.

– Mjälgaskolans fasad är extremt vacker och det skulle vara synnerligen dåligt om den inte fick synas på grund av ett nytt husbygge. Dessutom är allén på Skolgatan Borlänges förnämsta centrumnära allé, säger han.

I oktober tas frågan upp på nytt i kommunfullmäktige.