Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill inte ha vindkraftverk i Logärden

Logärdens samfällighetsförening med 20 fastighetsägare uppmanar länsstyrelsen att avslå Sundborn vinds ansökan om att få bygga tio vindkraftverk.

– Tystnaden är en allt mer unik tillgång och måste börja skyddas och bevaras. Det hoppas vi att länsstyrelsen tar fasta på och ställer krav på betydligt bättre bullerredovisningar från Sundborn vind. Vi har inte de ekonomiska resurserna som behövs för att ta fram alternativa bullerberäkningar så bevisbördan måste bli tung för Sundborn vind, säger Lars-Göran Andersson som berättar att när stadsplanen togs fram för Långnäset på 1970-talet så var det för att säkerställa friluftslivet och avkopplingen och då anser man i föreningen att tystnad nu är det tyngsta argumentet.

Föreningen är kritisk till att Sundborn vind använder sig av 40 decibel för sin bullergränsberäkning och man hoppas att länsstyrelsen kommer att tillämpa Naturvårdsverkets regel om 35 decibel i områden där det finns lågt bakgrundsljud som runt sjön Logärden.

Sundborn Vinds projekt kommer också bullermässigt att konkurrera med det vindkraftsområde som Falu kommun lyft fram som ett kommunalt vindkraftsområde, Slammerbergen

– Om man i en framtid vill etablera vindkraft på Slammerbergen så kommer det enligt våra beräkningar att bli omöjligt om Sundborn vind får sitt tillstånd, säger Lars-Göran Andersson.

– Sedan är vi oroade av att själva bygget kommer att leda till föroreningar av sjön Logärden där vattnet är unikt rent och av dricksvattenkvalitet med ett siktdjup på upp mot tio meter. Logärden är så ren så det har svenskt rekord för rödingfiske, berättar Andersson.