Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill inte ha fler vindkraftverk

När vindkraftverken byggdes i trakterna kring Fallbyn var löftet att de inte skulle störa på något vis och inte höras heller.
– Vi som bor här trodde på det, men när det senare visade sig inte stämma, skulle det bara handla om inkörningsperioden, men nu har det låtit i fem år och då borde inkörningen vara avklarad, säger Elon Håkansson, fastboende i Fallbyn.

Närmaste granne till Elon Håkansson bor Susanne Kristiansson och hennes sambo Ted Larsson. Hon har ärvt sitt ställe från tidigare led i familjen och även hon känner en stark oro för de planer som Bergvik Skog har för området.

– Det ställe som vi har ska enligt olika källor vara den äldsta bosättningen på Finnmarken med ett ursprung ända tillbaka till 1600-talet, berättar Susanne Kristiansson.

Hon konstaterar att liksom sin granne Elon Håkansson att de blev mer eller mindre lurade när de verk som finns i området byggdes.

– Vi visst inget om vindkraftverk och de som vi pratade med lovade dyrt och heligt att vi inte på något vis skulle märka av de vindkraftverk som skulle byggas, men verkligenheten blev en helt annan och jag känner mig uppriktigt sagt lurad, säger Susanne Kristiansson.

Hon och hennes sambo bor till vardags i Vansbro och konstaterar att det är tystare på nätterna i Vansbro än det är i Fallbyn.

– Det kommer en bil ibland och när den passerat är det tyst, här i Fallbyn låter det hela nätterna igenom och det är otroligt störande, poängterar Ted Larsson.

Intill husen i Fallbyn rinner det en bäck och Elon Håkansson konstaterar att den låter ganska mycket, särskilt denna sommar, men det handlar om ett naturligt ljud som inte är störande, snarast lite sövande.

Alla tre är övertygad om att Finnmarken skulle bli betydligt mycket mer död om det byggdes en massa vindkraftverk. Helt enkelt av den anledningen att de turister som söker sig till sjöar och områden med utsikt skulle avstå från att komma om de fick hundra vindkraftverk till i området.

– Även om de säger att de lånar marken och tänker återställa, så kommer det att finnas spår efter vägar och liknade som aldrig försvinner på bergen, det är det inte värt, summerar Susanne Kristiansson.