Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill ha (v)älfärd utan vinstintressen

Vänsterpartiets vice ordförande Ulla Andersson besökte Malung på måndagen. Hon är även partiets ekonomiske talesperson och presenterade vänsterns manifest "en välfärd fri från kommersiella intressen".

– Som politiskt parti är vänstern ensam om att ha den grundinställningen, men ute bland folket har vi ett stort stöd. Och vi hoppas att de andra partierna också ska få upp ögonen för att välfärden ska utgå ifrån behov och inte från privata vinstintressen, säger Ulla Andersson.

Vid en cafékväll i Malungsvänsterns eget högkvarter, V-boa, presenterade hon tankarna om varför välfärden blir bättre om den avkommersialiseras.

Hon berättade också om hur partiet anser att det ska gå till att skapa en välfärd, som är fri från kommersiella intressen.

Och där det offentliga får bestämma när och var icke-offentliga aktörer får etableras.

– Detta är nödvändigt för en ansvarsfull hushållning med skattemedlen, och för att kunna fördela resurserna dit de gör störst nytta.

Vid mötet medverkade även riksdagsman Lena Olsson, Malung, samt Malungsvänsterns ordförande Christin Löfstrand.

Det här var Ulla Anderssons första besök någonsin i Malung-Sälen. Tidigare under dagen hade de gjort besök på ett antal platser bygden:

Studiebesök i Öje Servicekooperativ.

Möte med kommunalrådet Kurt Podgorski och kommunchefen Rolf Davidsson.

Företagsbesök hos PG Elfströms Skinnfabrik.

– För att stötta landsbygden anser jag att utjämningsystemet och statsbidrag till kommunerna borde återställas så att landsbygden kan få bättre stöd av staten, i stället för att staten alltmer drar sig tillbaka. För småföretagarna föreslår vi att sjuklöneansvaret för företag med upp till tio anställda helt ska tas bort och fasas ut upp till 15 anställda, menade Ulla Andersson.