Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill ha kvar biblioteket i Domnarvet

Biblioteksfilialen i Domnarvet ska stängas på grund av besparingar.
– Det är jättesynd. Som förskollärare känner jag att det blir ett stort tapp, säger Mona Frykberg.

Biblioteket i Domnarvet ligger i anslutning till skolan och kommunen beräknar att tjäna cirka 300 000 kronor på att stänga filialen.

– Det är väldigt sorgligt att man måste dra ner på biblioteksverksamheten och det är jättetråkigt att stänga filialer. Framför allt drabbas barnen, då närhetsprincipen är viktig för dem. Samtidigt har vi sparkrav på oss och någonstans måste vi spara, säger bibliotekschef Kerstin Årre.

Enligt bibliotekschefen är det cirka 80 procent av låntagarna som är barn och elever på skolan resten är allmänhet.

En del av böckerna har skolan köpt in och en del tillhör huvudbiblioteket i centrum.

– De böckerna som tillhör skolan stannar naturligtvis där. Sedan kommer vi att titta över vad vi har för behov och överföra en del av inventarierna till huvudbiblioteket, säger Kerstin Orre.

Hon hoppas nu för alla kunskapstörstiga och lässugna barn att Domnarvets skola får möjlighet att ordna ett sådant bra skolbibliotek som möjligt.

– Sedan finns ju huvudbibliotekets alla resurser som skola och alla förskolor kan nyttja, säger Kerstin Årre.

På Domnarvets skola har man fått besked om nedläggningen och planerar nu för hur man ska gå vidare med verksamheten.

– Enligt skollagen måste det finnas ett skolbibliotek och det kommer vi naturligtvis att ha, men hur vi löser det är ännu inte klart. I dag har vi även en skolbibliotekarie som arbetar i biblioteket en viss tid och det ska vi fortsätta att ha, säger rektor Erik Nordin

Femåriga Ida Frykberg är en riktig stamgäst på biblioteket i Domnarvet. Både hon och mamma Mona älskar att läsa böcker och lånar så ofta de kan.

– I dag har vi till och med en Ikeakasse med oss till böckerna, säger Mona Frykberg och skrattar.

Det märks att Ida är hemmastadd i lokalen då hon på fredagseftermiddagen vant sökte i alla backarna med barnböcker tills hon hittade det hon sökte.

– Dom här mamma, säger hon och lade upp två färgglada böcker om en bondgård och om prinsessor på bordet.

Mona Frykberg tycker att det är jättesynd att filialen ska stänga och att den behövs i området. Framför allt för de närliggande förskolorna.

– Jag jobbar som förskollärare och vi tar med barnen hit ofta, det är lättare att göra spontana besök om det är nära. Det är klart att det är fint på biblioteket i stan också, men det krävs mer planering om vi ska åka buss med hela barngrupper och så. Här i Domnarvet kan vi gå ner med några stycken i taget, säger hon.