Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill ha fria vita käppar

I dag, 15 oktober, är det vita käppens dag. Det är en dag då Synskadades Riksförbund pekar på företeelser i samhället som de behöver rättas till. I Dalarna kräver de synskadade kostnadsfria vita käppar.

I Sverige kom den Vita käppens dag att introduceras i samband med det årligen i oktober återkommande evenemanget De blindas Dag.

I samband med ett möte med Europakommittén av De Blindas Världsråd år 1965 antogs en resolution om den vita käppen.

I år vill Synskadades Riksförbund särskilt lyfta fram att de vill låta den vita käppen vara kostnadsfri. I fyra av landets 21 regioner (bland annat Dalarna) tvingas personer med synnedsättning att betala för att få en vit käpp.

De övriga tre regionerna är Uppsala, Värmland och Västernorrland.

– Den vita käppen är något vi behöver just på grund av att vi har en synskada. Det är inget man själv valt. Därför borde samhället tillhandahålla vita käppar utan avgift, säger Synskadades Riksförbunds förbundsordförande Håkan Thomsson i ett pressmeddelande.

– Det är konstigt att man i Dalarna tar betalt för den vita käppen som är det viktigaste hjälpmedlet för att komma ut och bli mer delaktig i samhället, säger Borlängebon Lasse Bäcke i Synskadades Riksförbund Dalarna.

Den vita käppen är det bästa hjälpmedlet för att undvika hinder och för att visa omgivningen att personen har en synnedsättning. Med hjälp av den vita käppen kan synskadade ta sig fram i olika slags miljöer. Det kan handla om att hitta stolpen vid ett övergångsställe, känna perrongkanten eller att ta reda på var en trappa börjar och slutar.

Den vita käppen är också en signal till omvärlden att visa hänsyn till personer med synnedsättning.

Den vita käppen är ett av de äldsta och främsta hjälpmedlen för synskadade.

Mycket gamla målningar visar att blinda har använt käpp som hjälpmedel i tusentals år. Under 1500- och 1600-talen var käpparna ganska långa men från och med 1700-talet blev de kortare.

Under det första världskriget (1914-1918) började krigsskadade soldater i Frankrike använda vita käppar, vilket snart spred sig till England och Amerika. I 1930-talets USA fick blinda personer med vit käpp företräde i trafiken.

I Sverige introducerades den vita käppen på 1930-talet. Den vita käppen blev så småningom en symbol för blindhet över hela världen. På tilläggstavlor i trafiken i Sverige är det dock fem svarta punkter på gult, inramat av rött som gäller som information om att synskadade ofta rör sig där.

(DT och Synskadades Riksförbund)

Bakgrund

Den 15 oktober är den Vita käppens dag och i jordens alla hörn firar synskadade och våra organisationer dagen.

Det är ögonläkaren som remitterar en person med synnedsättning till regionens syncentral.

Syncentralen prövar ut hjälpmedel, erbjuder träning av hjälpmedel samt rehabilitering.

Det är syncentralen som förskriver den vita käppen som ett hjälpmedel och också ansvarar för att en person lär sig att använda den.

Synskadades Riksförbund anser att rehabilitering ska leda till att personen ska lära sig att leva med sin synnedsättning, och behärska de sätt som krävs för att hantera vardagen.