Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill göra 1 maj till antirasismens dag i Borlänge

Glad stämning, clowner, musik och motstånd. Det är receptet för att göra 1 maj till en antirasistisk högtid i Borlänge.
Det har tagits flera initiativ som ska samla krafterna mot Nordiska motståndsrörelsens demonstration.

Annons

Nätverket Dalarna mot rasism samlar ett stort antal organisationer och kommer att hålla en manifestation på Jussi Björlings torg.

– Det är många som har hört av sig som är positiva till vårt budskap om kärlek och gemenskap, säger Angelica Andersson från Dalarna mot rasism.

Hon kläckte idén när hon var med Läkare utan gränser och jobbade med flyktingar på den grekiska ön Lesbos.

– Jag hörde talas om att nazisterna skulle demonstrera i Borlänge så jag började planera och kontakta folk redan när jag var kvar där. Vi ska visa att vi är fler än dem och skapa något som gör att de inte vill komma tillbaka.

De inleder dagen med en öppen föreläsning med Milad Mohammadi på Wasabryggeriet. På Jussi Björlings torg kommer det sedan att bli tal, musik och underhållning. Behrang Miri och Hanouneh är ett par av artisterna. Folk från Dalarnas ideella värld kommer att hålla tal.

– Vi har dock sagt nej till partipolitiska talare.

Dalarna mot rasism hade även sökt demonstrationstillstånd vid Liljeqvistska parken, där Nordiska motståndsrörelsen kommer att befinna sig. Detta tolkades av somliga som ett sätt att söka konfrontation. Så var det inte, säger Angelica Andersson.

– Vi hade sökt det innan vi visste att de skulle hänvisas dit, som ett alternativ. Vi är glada över den plats vi fått och vi tog tillbaka vår ansökan, det har aldrig varit tal om att "möta upp" nazisterna.

Några som däremot kommer att försöka röra sig i närheten av Nordiska motståndsrörelsen är We are Dalarna med sin aktion "clowner mot nazister". Elias Lodin är en av personerna bakom initiativet.

– Jag ser fram emot 1 maj och mot att kunna bidra till att det blir en så glad stämning som möjligt. Vi vill motverka den destruktiva känslan, säger han.

LÄS MER: Handlarna oroliga inför 1 maj.

Från början planerade personerna kring We are Dalarna en sittdemonstration i anslutning till Nordiska motståndsrörelsen, men den idén skrotades.

– Vi fastnade för "clowner mot nazism", ett positivt och fredligt sätt att göra det på. Inspirationen kommer från Finland, med deras "Loldiers of Odin". Det blir en dubbel betydelse, eftersom det är många clowner på stan den här dagen.

Hur många som kommer att ansluta sig är svårt att sia om. Klart är i alla fall att We are Dalarna kommer att erbjuda sovplatser till ditresta motdemonstranter.

– Vi vill göra det lätt för folk att komma hit. Vi har barnpassning och en sovsal.

Dalarna mot rasism samlar ett fyrtiotal organisationer, We are Dalarna är ett nätverk av privatpersoner.

– Vi vill ha mer närvaro där nazisterna är, det är vårt fokus. Vi kommer att röra oss där det behövs. Det vi gör är ingen demonstration.

Hur ser er beredskap ut för om det blir fysiska konfrontationer?

– Vi har många tankar kring det. Vi håller oss i närheten av varandra och följer polisens anvisningar. Vi kommer inte att göra något för att skapa en provocerande stämning.

Förutom Dalarna mot rasism och Clowner mot nazister finns även andra aktörer, exempelvis Dalarnas antirasistiska nätverk och Anonymous Antifa, som uppmanar folk att på olika sätt göra motstånd och protestera mot Nordiska motståndsrörelsens demonstration. Det kommer även att arrangeras en bussresa från Stockholm med antifascistiska aktivister.

Alla tar ansvar för sitt eget agerande, menar Lodin.

– Som alltid finns det vissa som har en våldsretorik, men jag har sett en väldigt liten tendens till sådant.

LÄS MER: Här stängs gatorna av på 1 maj.