Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill förvandla gamla Coop forumlokalen till nytt idrottscentrum

Gamla Coop-lokalerna i Borlänge kan bli ett gemensamt idrottscenter kommunens inomhussporter. I alla fall om Borlänge Gymnastikklubb och IBF Borlänge får bestämma.
- Det står ett spökhus där nu som vi vill göra till en vacker plats för idrott och ungdomar, säger Peter Löfling.

Se Hallgruppens ritningar på det nya idrottscentret

Borlänge gymnastikklubb och IBF Borlänge har tillsammans cirka 1000 medlemmar. Båda föreningarna har utspridd verksamhet, ett stort behov av utökade halltider, ungdomar som står i kö och behov av en ökad säkerhet i sina hallar.

När butiken lades ned såg föreningarna en chans att få till ett gemensamt idrottscenter för kommunens inomhussporter, och bildade Hallgruppen.

– Vi vill samla idrotterna under samma tak. Vi har pratat med fleraföreningar och många är intresserade att vara med, säger Peter Löfling, ledarmot i IBF Borlänge.

– Vi har letat ny hall i snart 30 år. Vi har 600 medlemmar och 200 barn i kö. Det finns ledare som vill starta grupper men vi har inte möjlighet att växa mer i våra lokaler. Vi har inte de förutsättningar som krävs, vi kan inte utföra de övningar vi vill. När den här idén kom upp hoppade vi på direkt, säger Stefan Sandström, Borlänge gymnastikförening.

– Det går åt nästan 45 minuter på varje träning att plocka fram och packa ihop redskap. Det är tunga grejor som ungdomarna ska bära. Det medför alltid en skaderisk. Hade det varit en arbetsplats så hade nog arbetsmiljöverket stängt den, fortsätter Stefan Sandström.

Se föreningens egna film om hur det ser ut när ungdomarna plockar fram redskapen.

Peter Löfling beskriver en liknande situation för IBF Borlänge.

– Grejorna slits på ett annat sätt när de plockas fram och tillbaka hela tiden. Dessutom uppfyller vi inte vissa säkerhetskrav i hallen. Vi måste ha ett visst avstånd från sarg till närmaste fasta föremål och det uppfyller ingen hall idag. Vi tränar i fyra olika hallar idag och vill samla oss på ett ställe för att få en föreningsgemenskap.

Att få i ordning hallen skulle enligt Hallgruppen kosta mellan 20-25 miljoner. Något som ska finansieras genom att söka bidrag från olika håll. Sedan är tanken att kommunen hyr av fastighetsägaren och föreningarna hyr avkommunen.

– Vi har haft en bra dialog med kommunen och ingen har sagt tvärnej, säger Peter Löfling

– Den här möjligheten kommer nog inte tillbaka igen. Det är en stor fin lokal som står tom. Bussförbindelser och parkeringar finns och kafeterian finns kvar. Fastighetsägaren är positiv och har bromsat andra projekt i väntan på besked från kommunen, säger Stefan Sandström.