Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill få oss att klä oss grönare

Hur går det egentligen till när de kläder vi handlar i Sverige tillverkas?
Det vill miljöförvaltningen upplysa konsumenterna om.
– Textilproduktionen är ett stort miljöproblem, säger Lena Melander på miljöförvaltningen.

Det är inte lätt att veta under vilka förhållande våra kläder tillverkas. Textilindustrin påverkar miljö och människor på många olika sätt. Ett exempel är den stora mängder kemikalier som används i framställningen av våra vanligaste textilier. I många fall krävs det att konsumenterna själva söker efter information för att få reda på hur varje plagg producerats. Något som den stora majoriteten inte lägger tid på enligt Lena Melander.

– Det är alldeles för krångligt att ta reda på om kläder tillverkats på ett miljöskadligt sätt. Vi på kommunen har begränsad möjlighet att påverka den globala industrin. Men vi kan påverka den enskilda konsumenten. Kunskap som är avgörande för vår hälsa och miljö ska vara tillgänglig. Vi vill få butikerna att göra det lättare för människor att handla medvetet, säger Lena Melander.

Helt sjukt-kampanjen har precis börjat. Målgruppen är yngre människor och de som är modeintresserade. Kampanjen kommer huvudsakligen bedrivas via kommunens hemsida och facebook. Ett av målen är att låta personer som är intresserade av att kombinera mode och miljöfrågor skapa ett nätverk och inspirera varandra.

– Modeindustrin uppmanar människor att köpa nytt varje säsong och slänga det gamla. Det är ett enormt slöseri med resurser och faktiskt helt sjukt. Men det går att vara både mode- och miljömedveten. Små beslut kan göra stor skillnad. Det är kampanjens viktigaste budskap, säger Lena Melander.

För mer information besök www.kollpakonsumtion.se eller www.facebook.com/kollpakonsumtion.

ENKÄTFRÅGA: Hur mycket kläder köper du varje månad?