Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill få fart på unga

– Alla skolor borde ha en skolidrottsförening!
Det tycker Johanna Eriksson, Jonathan Reimertz och Louise Hagström.
De inte bara tycker det. De kommer också att arbeta hårt för att det blir så.
– Det viktigaste är att få unga att röra sig mer, säger Louise.

Annons

Johanna, Jonathan och Louise ingår i styrelsen för skolidrottsförbundets daladistrikt. Nyligen var de på förbundsmöte i Sundsvall. Nu kommer de att jobba hårt för att få andra unga att dra i gång idrottsföreningar på skolorna.

Tidigt i höst blir det en kursledarutbildning för unga som är intresserade.

– Det finns många skolor i länet som saknar en skolidrottsförening. Framför allt vill vi jobba hårt för att det ska finnas en skolidrottsförening på varje gymnasieskola, säger Johanna.

– I gymnasiet prioriteras pluggandet mycket, och då är det många som inte tänker på att träna. Men det är då, när det är tufft med plugget, som det är ännu viktigare att träna. Man orkar mer och blir piggare om man rör på sig, säger Louise.

En skolidrottsförening handlar om att ordna aktiviteter, lekar eller organiserade sporter. Eleverna på skolorna håller själva i föreningen. De planerar vad de vill göra, håller egna styrelsemöten, utbildar sig i ledarskap och är ledare för aktiviteterna.

– Först och främst ska det vara kul. Framför allt vill vi nå dem som inte redan håller på med en massa idrotter. Alla ska få vara med, det ska vara lekfullt, ett kul sätt att få träffa kompisar samtidigt som man får röra på sig, säger Jonathan.

Ofta handlar det om att skolidrottsföreningen hyr eller lånar en hall i anslutning till att skoldagen slutar.

– Det skiljer mycket mellan olika skolor och kommuner vilka förutsättningar som finns för att ha skol-IF. I Borlänge till exempel får man låna hallen gratis om det är skol-IF, berättar Jonathan.

Han berättar att på Soltorgsgymnasiet hålls en massa olika aktiviteter såsom tomtebollen, brännbollscup och pulkarace.

Johanna, Jonathan och Louise träffades på ett läger i Leksand när de gick i åttan.

– Dalarna har totalt sett en otroligt bra skol-IF-verksamhet. Mycket beror det på Bert-Åke Norlin och Mats Eriksson, som åker runt och hjälper i gång föreningarna, berättar Johanna.

I landet är det bara Stockholm och Göteborg som har fler medlemmar i skolidrottsförbundet än Dalarna.

– För mig har skol-IF betytt mycket. Jag har utvecklats som människa otroligt mycket och lärt mig väldigt mycket om föreningsliv, idrott och hälsa, säger Johanna Eriksson.

Anton Clarström från Falun blev vid mötet i Sundsvall invald i förbundsstyrelsen.