Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill bli idrottsledare

/
  • Ferouze Rashid och Perwin Mustafa på Hagagymnasiet gillar idrott och uppskattar att de får lära sig nya saker på idrottsledarutbildningen.
  • Osman Mohamed Osman och Abdullahi Abdi Isse pluggar även på lovet. Utbildningen till idrottsledare hålls nämligen utanför skoltid.

Allt fler av Borlänges skolungdomar utbildar sig till idrottsledare.
Idrott ska nu öka integrationen.

Annons

Det är skollov, men för somliga Borlängeungdomar är det ändå plugg som gäller.

Inom ramen för skolidrottsföreningarna, som under 2014 startat på alla skolor i Borlänge, får skolelever möjlighet att utbilda sig till idrottsledare. I dagarna genomförs en ny utbildningsomgång.

I introduktionsprogrammens lokaler på Hushagen undervisar en kursledare från Dalarnas skolidrottsförbund i bland annat fair play, dopning och hur muskler fungerar.

– Idrott är kul. Vi lär oss nya saker, säger Ferouze Rashid från Hagagymnasiet som hoppas kunna bli ledare i basket.

– Det var vår idrottslärare som sa att det här skulle bli kul och han brukar ha rätt. Det är han som har fått oss att tycka om idrott, säger Perwin Mustafa från Hagagymnasiet som har badminton och volleyboll som favoriter.

Intresset för utbildningen, som heter Unga leder unga, är stort hos exempelvis nyanlända ungdomar på introduktionsprogrammen. Det underlättar ett av projektets syfte: integration.

Skolungdomar med olika bakgrund möts nu över idrotten, både på utbildningen och i det övriga idrottsarbetet i skolidrottsföreningarna.

– När ungdomar är tillsammans på idrottskonvent blir det en förbrödring som är härlig att se. Bästa sättet för integration är därför att gå via idrotten. De nyanlända ungdomarna kan växa in i det svenska samhället med hjälp av projektet, menar Bert Åke Norlin hos Dalarnas Skolidrottsförbund.

Idrottsledarutbildningarna arrangeras av Dalarnas skolidrottsförbund inom ramen för Borlänge bandys projekt Möjligheternas stad. Det pågår under tre år och har nu kommit ungefär halvvägs. Under 2014 startades skolidrottsföreningar på alla Borlängeskolor. Hittills har omkring 200 elever från skolidrottsföreningarna gått idrottsledarutbildningen och fler ska det bli.

– Det här har inte gjorts någon annanstans i landet. Det som vi byggt upp i Borlänge kommun ska så klart leva vidare även efter projektåren. Vi jobbar med politikerna om en fortsättning, säger Bert Åke Norlin.

Projektet finansieras av bland annat Arvsfonden, Idrottslyftet och statliga pengar genom lokalt aktivitetsstöd.