Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De väver för mångfalden

Handvävda textilier är så mycket mer än bara mattor och dukar. – Temat är mångfald med inriktning på hem och kläder, berättar Anna Östlund från Handvävarna i Dalarna-Västmanland.

Från den 11 juni pågår utställningen Handvävd mångfald i rosengång i Borlänge bibliotek. Det är föreningen Handvävarna Dalarna-Västmanland som ställer ut ett 40-tal rosengångsvävar och ett tiotal linvävar.

Totalt ställer 17 vävare ut, varav merparten är från Dalarna.

Alla har fått fria händer, bara man håller sig till rosengång och väver kläder eller saker för hemmet.

– Syftet med utställningen är att visa konkret vad man kan använda handvävda textilier till och inspirera fler att välja handvävt. Kanske till och med börja väva själv, säger Anna Östlund.

Under tisdagen var hon och ytterligare tre vävkonstnärer på plats i Borlänge bibliotek för att hänga alla alster.

Bland annat ska kuddar, förkläden, klädesplagg och mattor, hängas så perfekt som möjligt för att komma till sin fulla rätt.

– Det är en väldigt stor variation på utställningen, säger Anna Östlund.

Intresset för vävning har hon fått av sin nu bortgångne mormor.

– Jag är uppvuxen med det och att det alltid fanns handvävda textilier. När du väver så gör du något konkret, berättar hon.

Utställningen pågår fram till 2 september.

–Men på grund av coronapandemin kommer vi inte att ha vernissage eller invigning, säger Anna Östlund.

Däremot siktar föreningen på att göra en digital version av utställningen så att de som inte kan ta sig till Borlänge stadsbibliotek ändå kan ta del av den.