Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vårdar nattsömnen

/
  • Nattpersonalen. Bea Tander Gällebrant, Karin Björklund Jönsson och Eva Eriksson går på nattpasset vid niotiden. Sparkcyklar används för att de ska kunna ta sig smidigt fram och tillbaka i korridorerna.  Foto: Lisa Olin

Annons

I det rum som dagtid utgör terapin samlas nattpersonalen på Malungs Vårdhem. De flesta lampor i korridorerna är släckta och i de tre avdelningar som finns i Malungs Vårdhem har brukarna gått till sängs. Nattpersonalen som arbetar är en grupp på tre personer, två undersköterskor och en sjuksköterska.

- Vi går på nattpasset vid niotiden. Först får vi rapport av de som arbetat dag och kväll och sedan går vi in till alla brukare i tur och ordning och tittar till dem så att de har det bra. Under natten svarar vi sedan på larm och har inbokade rundor då vi besöker de flesta, förklarar Eva Eriksson, undersköterska.

Eva har arbetat som undersköterska på Malungs Vårdhem i arton år med uppehåll för mammaledighet två gånger. I femton år har hon varit nattarbetare.

- Jag började jobba natt för att jag ville spendera mer tid med barnen på dagen och för att det är bättre betalt än arbetet dagtid. Dessutom var det en högre tjänstgöringsgrad än den jag hade innan och jag behövde jobba fler timmar, säger hon.

Eva berättar att hon många gånger under åren funderat på att byta till dagarbete.

- Hittills har fördelarna med nattarbetet trots allt övervägt nackdelarna. Det är bra med nattjänst för att man får långledigt efter att ha jobbat väldigt intensivt och då får man bland annat mer tid över till familjen.

- Men det är samtidigt oerhört krävande. Att jobba natt sliter på både humöret, kroppen och själen. Jag är ofta smågrinig, hjärnan fungerar inte riktigt som den ska på dagen och det kan vara svårt att fungera i sociala sammanhang. Även om man kan sova på dagen så går det inte att jämföra med nattsömn, säger hon.

Nattpersonalen på Malungs Vårdhem arbetar olika mycket beroende på tjänstens storlek. Eva Eriksson har en 75 procentig tjänst och det innebär att hon arbetar ungefär fjorton nätter på fem veckor.

- Vi har önskeschema och det fungerar jättebra i vår grupp. Alla får lägga in sina önskade arbetspass i en dator och sedan bestämmer vi tillsammans hur vi ska jobba.

Hon berättar att arbetsglädjen fått sig en törn på grund av oron kring OB-bestämmelser. Idag har Eva en fast lön med OB som är densamma oavsett om hon jobbar tre eller fyra nätter en vecka. Hon befarar att detta kommer att ändras på ett ofördelaktigt sätt.

- Vi som jobbar natt är väldigt beroende av OB-tillägget och det skulle innebära en stor otrygghet för nattpersonalen om det fasta tillägget tas bort.

Displayen som hänger i taket blinkar till ibland och det hörs ett litet pip. Det är någon som larmar och personalen turas om att rycka ut.

- Vår uppgift är att se till att de fyrtiotal som just nu bor här sover gott på nätterna. Vi i nattpersonalen gör vårt bästa för att de ska kunna få den sömn de behöver, säger Eva.

Mer läsning

Annons