Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De trivs med jobbet tillsammans

Shido Bashir och Erik Caris svänger runt på var sin gräsklippare
De tycker inte att det är särskilt märkvärdigt att de har ursprung i olika länder och ändå jobbar bra ihop.
Men Magnus Johansson, platschef för Svensk Markservice, möter reaktioner för att han anställt fyra personer med utländsk bakgrund.

Shido Bashir stannar maskinen intill Tjärnarondellen. Han tar av sig solglasögonen. Leendet håller i sig under hela intervjun utom när han tänker på ett av sina sista minnen från Mogadishu i Somalia. Shido Bashir gick på gatan bredvid sin bästa vän. Han visar med handen hur kulan träffade vännen i pannan. Han dog.

– Jag klarade mig. Men jag förstod att jag måste fly.

Fyra år senare bor han i Borlänge, är gift och har nyss fått barn, en pojke. Shido Bashir jobbar heltid för Svensk Markservice AB i Borlänge. I sommar handlar uppdragen mest om gräsklippning och rensning i parker. Han har haft jobbet sedan ifjol, berättar Shido Bashir på svenska och fyller ibland i med engelska ord. Han är glad över att inte behöva leva på "welfare", socialbidrag.

– Det betyder så mycket att ha en egen lön. Man känner sig fri!

Svenskan flyter lättare nu. Om han inte förstår så frågar han en arbetskamrat, till exempel Erik Caris som också hoppar ner från förarsättet när DT stannar till.

– Jag tycket det går bra att kommunicera. Bättre än jag trodde, säger han.

Utanför Hagakyrkan jobbar Ali Mohamud med sin arbetsledare Thomas Jernberg. De rensar under träd i skämtsam ton.

– Det är jag som är pappa, säger Jernberg på skoj.

Ali Mohamud uppskattar att ha arbetet att gå till varje dag. Han jobbar hårt och går hem nöjd till sina fyra barn. Det hade han inte gjort som arbetslös, tror han. Sommarhettan blev inget problem, betonar Ali Mohamud och påminner om sitt somaliska ursprung. Svårare hade han för kylan under vintern och uppdragen med snöskottning för första gången i livet.

– Men det gick bra det också, berömmer Thomas Jernberg.

Ali Mohamud tycker att människor möter honom väl när han är ute i bostadsområden och jobbar.

– Ibland vill äldre personer bjuda på kaffe.

Platschef Magnus Johansson tar sig tid att köra runt DT till företagets olika arbetsplatser. Han berättar att han förra året började fundera över en del skämt om invandrare.

– Alla kanske skrattar. Men det känns inte bra innerst inne.

Han reagerade också när tonen mot invandrare blev för hård i fikarummet. Magnus Johansson bestämde sig för att anställa en grupp somalier som nu är tolv procent av personalstyrkan, samma andel av befolkningen i Borlänge som invandrat. Han sa ja till personer med erfarenhet av arbete i skog och natur.

– För mig handlar det om att stämningen blir bättre i en blandad grupp. Visst har jag som alla människor fördomar. Men det är ju dumt att stänga sig för omvärlden och låta fördomar begränsa.

Hittills har satsningen enbart slagit väl ut, säger Magnus Johansson. Svenskfödda anställda vill jobba med somaliskfödda. Tonen för skämt som drar all över en kam är snällare.

– I min värld är en människa alltid en människa. Det är integration, ganska enkelt alltså!

Han får ofta frågor från kunder som hittills reagerat positivt.

Magnus Johansson tycker att kommuner ska ställa krav på entreprenörer. Företag som får uppdrag för skattemedel ska kunna visa att de satsar på integration och en blandad personalgrupp, anser han. Ingen skulle acceptera arbetsgivare som enbart anställer kvinnor eller bara män, jämför Magnus Johansson.

– Även om man bara har en enda person med utländsk bakgrund i sin grupp så är det bättre än ingen.