Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tar över kommunens restauranger

Kommunen stänger restaurangerna.
Då satsar Matlagarna på servering i Tjärnahuset och Hagalundshuset.
Verksamheten startar på måndag.

Matlagarna AB, som håller till i lokaler vid Hagavägen, har funnits i 35 år. Tvillingsystrarna Karina Ekström och Marina Gröning, som drivit verksamheten i elva år, tar nu ett stort steg.

På måndag inleds matservering i restaurangerna i Hagalundshuset och Tjärnahuset. Verksamheter som kommunen tidigare drivit.

Maten kommer att tillagas i lokalerna vid Hagavägen och köras till serveringsställena. Menyn blir i stort sett densamma som i ordinarie verksamhet. Men önskemål om mycket kött, kokt potatis och husmanskost ska tillgodoses.

– Vi transporterar maten i värmekärl och sedan har vi varmhållningsutrustning på plats, och personal som serverar, berättar Marina Gröning.

I Hagalundshuset sker serveringen 1100-1330 och i Tjärnahuset 1130-1300. Marina Gröning berättar att intresset är stort. Initiativet till satsningen kommer från både äldre som ätit på kommunens restauranger och anhöriga.

– Många har ringt och frågat om inte vi kunde ta över.

Så blir det. Kommunen upplåter lokalerna utan kostnad. Karina Ekström blir ansvarig för Tjärnahuset och Marina Gröning för Hagalundshuset.

– Många har ringt, tagit kontakt med oss och förbokat. I dag ska jag åka och sälja kuponghäften, som de är mest intresserade av för att slippa hålla på och strula med kontanter, berättar Marina Gröning

Serveringarna blir öppna även för allmänheten. Priset blir då som på Matlagarnas "vanliga" restaurang. Ett särskilt pensionärspris finns.

– Det är kanonkul. Pensionärerna är tacksamma och ödmjuka.

Kommunen hade en tanke på att skolan skulle äta i Tjärnahuset, men det sade skolan av olika anledningar nej till. Därför välkomnar omsorgsnämndens ordförande Barbro Hietala Nordlund (S) den lösning som nu nåtts.

– Vi upplåter matsalen gratis vid lunchtid för leverantörer. Det som är bra är att mat serveras alla dagar, även under helger och skollov. Vad jag hört är intresset stort hos hyresgästerna.