Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De svenska koderna skapar problem för invandrare

När Uli Bruno kom till Sverige för 24 år sedan var hon övertygad om att hon snabbt skulle lära sig språket och växa in i samhället.
– Men de svenska koderna för att fungera i samhället skiljer sig så mycket från andra länders, att det varit mycket svårare än jag trodde, berättade Uli Bruno vid en föreläsning i Hulån.

Annons

Uli Bruno har en minst sagt brokig bakgrund. Hon föddes 1946 i Tyskland av en tysk mamma och hennes pappa kom från Ungern. Familjen flyttade runt i en rad länder genom åren och Uli berättade vid föreläsningen att hon gått i skola i åtta olika länder. De 18 åren innan hon flyttade till Sverige 1988 bodde hon i Holland.

Hennes man är svensk och han tyckte att hon skulle att hon skulle anmäla sig till en SFI-utbildning, men hon hade en annan uppfattning.

Konsekvensen blev att hon vid flera tillfällen hamnade i både otrevliga och pinsamma situationer, helt enkelt av den anledningen att hon visserligen behärskade språket, men hade inte koll på de koder som finns i språket och inte minst i kroppsspråket.

– Jag skulle åka tunnelbana och satte mig bredvid en kvinna på tåget och hon vände omedelbart bort blicken när jag log mot henne, tydligen sätter man sig inte bredvid folk på tunnelbanan om det finns lediga bänkar, berättade Uli Bruno.

Hon bestämde sig med tiden för att skriva en bok om detta och svenskarnas beteendemönster.

– Vi som är invandrare har inte en aning om vad mulle, kvartsamtal eller fruktis är för något, påpekade Uli Bruno.

Hon började dessutom forska kring vad den svenska koden är, alltså det som sägs med andra ord och med kroppsspråket.

– Koderna har två uppgifter, identifiera de som är med i gruppen och att hålla de utanför som inte tillhör gruppen, det kan handla om klubben, familjen, byn, yrket eller egentligen vilken grupp som helst.

Hon poängterade vidare att historien som varje individ har med sig påverkar sättet att tänka. Den som har växt upp i ett samhälle där polisen och andra myndigheter har två uppgifter, att gynna vissa grupper och trycka ner andra, den människan har en annan syn på staten än de som är van att kunna lita på myndigheterna.

– När jag startade mitt företag var det något jag funderade på och sa åt min man att jag skulle kontakta min revisor, då sa han att jag skulle ringa skattemyndigheten och fråga, vilket var fullständigt främmande för mig.

Hon hävdar att när vi säger att man ska ta seden dit man kommer, så gäller det att ha klart för sig att det tar tre generationer att ändra sina koder och börja tänka på ett svenskt sätt.

– Den som byter kultur vet att det är något som är fel, men kan inte lära sig det eftersom man inte vet vad som är fel, konstaterade Uli Bruno.

Föreläsningen arrangerades av Vansbro föreläsningsförening.