Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De styrande inom Borlänge kommun ställdes mot väggen i DT-chatt – frågor om Dalkurd, lärarlöner, kränkningar och flyktingar

När DT:s läsare på tisdagskvällen fick chansen att ställa frågor till den politiska ledningen i Borlänge, om kommunens ekonomi, var det en del som tog chansen att ställa makthavarna mot väggen.

Det var Jan Bohman (S), Elina Brodén (MP), Leif Lindström (V) och Dan Eriksson (OFA) som efter bästa förmåga försökte ge klara besked om ekonomin inom Borlänge kommun.

Många av frågorna handlade om föreningsliv.

Givetvis kom Dalkurds eventuella flytt från Borlänge till annan ort upp under chatten.

Yazin undrade:

"Hur är Dalkurds relation till Borlänge kommun efter den senaste tidens turbulens? Har deras utspel mot er i arenafrågan försämrat deras möjligheter att stanna och spela i Borlänge?"

Leif Lindström, som kanske varit den från kommunens sida som hamnet i hetluften i samband med diskussioner med Dalkurd, försökte vara tydlig med vad kommunen står:

– Frågan måste ställas till Dalkurd. Kommunen försöker så långt det är möjligt att tillgodose klubbarnas önskemål, men vår uppgift är att se till allmänintresset, snarare än särintressen, förklarade Leif Lindström.

Kurt Balsam hade funderingar kring tennishallen vid Sportfältet.

"Vad händer med tennishallen och det islamiska centret? Var ligger bollen?"

Jan Bohman hade inget tydligt svar att ge på frågan:

– Det är det för tidigt att svara på i dag. Utredning pågår men vår ambition är att vara klara inom 2-3 år.

Hela DT-chatten: Vart går dina skattepengar?

Anna-Karin tog upp Maserhallen:

"När är Maserhallen utbyggd med möjlighet för fler att träna?"

– Då det gäller islamiska centret och tennishallen så jobbar vi med avtalen just nu. Ambitionen är att under några år får tennisen och islamiska förbundet samsas. Sen är som sagt i tidigare fråga vår tanken att bygga ut Maserhallen inom 3 år, svarade Jan Bohman.

"Varför gör kommunen så lite för oss som håller på med ridsport?" undrade Karin.

– Vi har beslutat att bygga ett ridhus – även om det tar lite tid så kan vi väl inte gör mycket mer eller?, var det svar Karin fick av Jan Bohman.

Susanna villa ha svar på:

"Hur är situationen med Domnarvsvallen? Tre elitlag i fotboll (KIK, DFF, IKB), är det inte dags att bygga en rejäl stadion?"

Fotbollsfrågor var Leif Lindström område.

– Visst vore det härligt med en ny fotbollsstadion. Frågan som vi ställer oss är om det är ett kommunalt uppdrag att bygga en ny arena för fotboll. Tyvärr ser det i dagsläget ut som att det kan vara svårt att prioritera en arena före nya skolor och äldreboenden. Vi ser gärna att klubbarna tar initiativ till lösningar i samarbete med näringslivet, menade Leif Lindström.

Anders ville ha en utomhusskatepark i Borlänge liknande den i Falun. Han fick en glädjande besked av kommunalrådet Elina Brodén:

– Vi har beslutat att det ska byggas en mindre skatepark utanför Cozmoz, berättade hon.

Morris undrade:

"Varför är det så dyr kommunskatt jämfört med övriga kommuner i landet?"

Jan Bohman förklarade:

– Vi har valt att ha en hög skatt och låga avgifter, den sammantagna effekten är gynnsam för de som finns i vanliga inkomstlägen. Borlänge har en befolkning som i högre utsträckning än andra behöver samhällets stöd.

Bengts fråga var "Borde inte Borlänge ta emot mer flyktingar?"

– Att människor väljer att bosätta sig i Borlänge är i grunden bra. Vi har en flyktingkvot (kommuntal) där vår kommun tar sin del av helheten av det svenska mottagandet. Vi tar emot många så kallade EBO:s (egenbostättningar), detta utgör en utmaning för oss. Vi vill ha en annan ordning av flyktingmottagningen där ansvaret delas mellan kommunerna på ett bättre sätt än i dag. Den stora utmaningen är den stora flyktingvågen i världen. Fredsinsatser, ett gemensamt Europeiskt agerande, måste till, menade Jan Bohman.

Lärarlönerna kom på tapeten. Peters fråga till Borlänge kommuns styrande var:

"Jag har hört att det saknas cirka160 lärare i Borlänge och att lönerna för lärarna är högre i till exempel Gagnef och Falun. Som förälder blir jag jätteorolig. Hur ska ni locka lärarna att vilja jobba i Borlänge?" undrade Peter oroligt.

Jan Bohman tog frågan:

– Jag ser också allvarligt på denna situationen med att det saknar behöriga lärare. Vi jobbar stenhårt med rekryteringen, bland annat med nya utbildningsvägar för att locka fler till yrket. Vi satsar på löner, arbetsmiljö och liknande. Just nu pågår rekryteringen inför hösten i landet, då gäller det att visa upp att vi kan erbjuda attraktiva arbetsplatser, förklarade Bohman.

"Hur alvaligt ser ni på diskriminering, mobbning och kränkning inom jobbet som sker ofta i Borlänge kommun just nu?" frågade Morris.

– Vi ser mycket allvarligt på mobbing och kränkningar! Vår värdegrund, vårt arbete med arbetsglädjen, tar fasta med att skapa en god arbetsmiljö. Då du eller andra upplever kränkningar är det viktigt att omedelbart lyfta det med sin chef, med facket eller direkt med personalavdelningen. Eller varför inte tipsa oss i politiken? Välkommen med dina observationer, säger Jan Bohman.

Övriga frågor och svar under chatten:

Janne: "Ni försvarade den höga skatten med att Borlänge har valt att ha låga avgifter. Om man jämför med Sveriges kommuner så ligger medel på 20,75 kr och Borlänge på 22.89 kr. Det är en skillnad på 10.3%. För en medelinkomstfamilj rör det sig om 10-13 000kr per år i högre skatt. Vad är det för avgifter som är så låga så att man täcker in det?

Jan Bohman:

– Medleskattesatsen ligger för 2016 på 21.64 bara så att vi har rätt siffror i diskussionen. Borlänge Energis avgifter utgör en betydande skillnad för alla familjer när det handlar om fjärrvärme, el och sophantingsavgifter. Vi har taxor i till exempel barnomsorgen som har en tydlig låginkomstprofil, bland annat.

Tommy Spjuth: "Hur långt gånget är planen för Barkargärdet? Vet att en omdragning av Faluvägen var med i den planen. Undra när det kommer att hända? Går vansinnigt fort efter den vägen. Känns som man sätter livet som insats när man går efter den.

Jan Bohman:

– Barkargärdet ligger inte först i planerna. Just nu jobbar vi med att förädla i de centrala delarna sedan kommer Jakobsdalen.Trafiklösningar kan vi naturligtvis titta på tidigare.

Martin: "Hur ska ni få fram fler lägenheter åt alla som står i kö?"

Jan Bohman: Vi har ambitiösa planer. 1 491 bostäder i plan de kommande fyra åren.

Mita: "Möjligen en konstig fråga, men hur viktigt är det för er att personalen i kommunen mår bra?"

Dan Eriksson:

– Det är en högst relevant fråga för personalen är vår viktigaste resurs.

Nisse: "Hur tror ni framtidens Borlänge kommer att se ut? Vi tänker fem-tio år framåt".

Jan Bohman:

– Vi har byggt nya bostadsområden, både i Jakobsgårdarna, på Oberget och Barkargärdet. Vi har byggt flera höga hus i centrum och fått mer stad. Nya jobb växer fram inom IT-sektorn och våra industrier har moderniserats. Vi har satsat på föreningslivet så att fler idrotter har bättre förutsättningar än i dag. Ridhuset är på plats Kulturhuset är på plats. Fler unga klarar skolans mål och alla äldre har en värdig omsorg.

Sven: "Hur mår Borlänge? Jag har själv bott i stan i det närmaste hela mitt liv och jag tycker att klimatet har förändrats".

Leif Lindström:

– Jag har också bott i Borlänge nästan hela mitt liv. Somrarna brukar bli bättre ju äldre man blir. Vi ser i dag ett annat Borlänge än förr och det kan upplevas olika. Hur framtiden blir är ett gemensamt ansvar.