Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De sträcker ut en hjälpande hand

/
  • Ett stort lass.

Annons

Det är makarna Willi och Marianne Nielsen som tillsammans driver Malungshjälpen. För tre månader sedan öppnade de dörrarna till "Banvaktstugan" i Malung där de driver loppmarknad för att samla in pengar. Det är även här kläderna och skorna från insamlingen förvaras.

- På tre månader har vi fått ihop ett jättestort lass med massor av fina kläder och skor, säger Marianne Nielsen. Hon tillägger att det är viktigt att kläderna man sänder är i gott skick, hela och rena.

Makarna är numera pensionärer och har hållit på med insamlingar i tolv år. De kommer ursprungligen från Danmark, och sedan år 1974 har de bott i Sverige. I Falkenberg arbetade de för Brohjälpen under många år.

- Jag har kört bussar med hjälpsändningar både till Vitryssland, Ukraina och Estland många gånger, berättar Willi, som ska vara chaufför även denna gång.

När paret flyttade till Malung för två år sedan hade de redan bestämt sig för att starta upp en verksamhet här, för att fortsätta med hjälpsändningarna. Resultatet blev Malungshjälpen.

- Det har gått bra med insamlingen. Det svåra är att få ihop tillräckligt med pengar för själva transporten till Vitryssland. Vi har funderat på att fråga företagen i Malung om de är villiga att hjälpa oss lite på traven, säger Marianne.

Hon bläddrar i ett fotoalbum med foton ifrån Vitryssland. Det är bland annat bilder på gatubarn och människor som köar till soppkök.

- Så här ser det ut på många ställen i Vitryssland, berättar hon, och lägger till hur fantastiskt det känns att faktiskt kunna göra en insats.

Bussen kommer att lastas med säckar och köras ner till staden Rakov. Där lämnas det mesta hos kyrkoförsamlingen, som makarna har ett nära samarbete med, för att sedan delas ut till behövande. En del av sakerna kommer Willi och Marianne själva att dela ut på barnhem, barnfängelser och till cancersjuka.

- Vi har hållit på med insamlingar och hjälpsändningar i så många år nu, vi kan inte sluta. Det skulle samvetet aldrig klara. Vi har jobbat upp ett väldigt bra samarbete med människor nere i Vitryssland, vi kan inte överge dem, säger Marianne.

Mer läsning

Annons