Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De stöttar varandras skapande i konstcirkel

De ska ställa ut till sommaren. Om nu allt går som det är tänkt.
Vännerna från Orsa, Mora och Sollerön som gillade att hänga och skapa tillsammans startade en studiecirkel i Orsa.

Gänget målar och tecknar tillsammans. Varje måndag kväll träffas de mellan 18 och 21 samlas de i ABF:s lokaler i Orsa. Kvällarna ägnas åt olika teman och de använder sedan sina egna favorittekniker för att skapa.

– Jag målar akvarell men de flesta använder tusch, säger Emelie Lindblad, som är cirkelledare.

De är sex tjejer och tre killar med väldigt olika uttryckssätt och kallar sig Konstkollektivet ARK.

Allt började med att de började prata om sina behov att skapa:

– Någon skrattade och sa att vi borde ha en studiecirkel. Då startar vi en sa jag. Jag som kan minst blev cirkelledare men jag lär mig massor, säger Emelie.

Tanken är att de ska ta in en lärare, som gäst, och de ska även prova på andra tekniker.

Studieförbundet ABF står för lokal och där har de även ett förråd där de kan lämna material.

– Nu ska vi till exempel köpa in bra papper. De flesta av oss använder akvarellpapper som klarar av mycket vätska, som både akvarell och tusch.

Vad kräver ABF av er?

– Vi måste ha ett mål, vilket i vårt fall är en utställning innan sommaren. Vi måste också vara minst fyra per träff.

Utställningen blir ett riktigt gemensamt projekt.

– Då hänger utställningen ihop med var och ens tolkning av temat. Istället för att var och en liksom visar upp sin grej. Det är skönt tycker jag och blir inte lika mycket press, säger Emelie.

Inspirerar ni varandra?

– Absolut, också för att alla har olika stilar. Om vi kör fast hjälper vi varandra med idéer. Det är nästan det som är det viktigaste med gruppen, inspirationen. Och att vi har en fast tid att sitta ner och bara skapa. Hemma, ensam, är det lätt att fastna, säger Emelie.

En av vännerna är Evelina Mångsén, som bor i Mora och läser på distans till lärare vid Faluns högskola. Och tecknar och målar när hon har tid.

– Hela tiden om det bara går.

Att hon är med i studiecirkeln är helt naturligt:

– Det är mina kompisar och vi gillar ju att sitta och skapa tillsammans. Att alla har olika uttryckssätt ger mycket. Som Sara Althén, hon gör ljusare saker medan jag gör mörkare. Nu har vi utmanat varandra så jag ska försöka gå mot det ljusare och hon mot det mörkare.

Evelina arbetar gärna med perspektivbilder och gillar egentligen alla material, även olja "även om det är opraktiskt när man inte har en ateljé".

– Och nu har jag köpt en ipad så just nu blir det mycket digitalt, säger Evelina.

Vad driver er?

– Det är väldigt kul och givande att träffas i grupp och skapa. Vi kan inspirera varandra och dela kunskaper och idéer. Det blir också fika och prat. Vi vill ha så fritt och avslappnat som möjligt. Att skapa ska vara kul och inte behöva handla om att prestera varje gång. För mig är det en bra plats att öva på tekniker och pröva nya saker, säger Sara Alm.

David Johansson tar vid:

– Att hålla motivationen och kreativiteten igång, även då man har mycket annat att göra. Det är mycket enklare att hålla igång med kreativa processer när man är flera som gör det gemensamt.

– Jag skapar för att det stillar mitt sinne lite. Det behöver inte bli perfekt eller fint, det behöver bara vara liksom. När vi gör det i grupp är det fint på olika plan: dels får man umgås och dricka te dels får man se hur andra gör och inspireras eller lära sig av det, säger Sarah Althén.

– Jag har alltid haft ett behov av att få uttrycka mig kreativt. Sen jag slutade dansa regelbundet har suget efter att få skapa något eget blivit starkare och starkare. Jag har alltid önskat att jag kunde måla fint, och väldigt nyligen insåg jag att rädslan över att inte vara "tillräckligt bra" inte får hindra mig från att göra något jag verkligen vill. Det är en värdefull insikt som jag inte hade haft utan mina inspirerande vänner, säger Emelie Lindblad.

Stina-Li Svensson får ordet sist:

– Jag håller med om vad alla andra har sagt!

Fakta: Cirkelmedlemmarna

Cirkelmedlemmarna är, med sina Instagram-konton i paranteserna: Emelie Lindblad (@olustigmossa), Sara Alm (@saerealm), Evelina Mångsén (@ewolina), Jonas Ålund (@jonasalund), Stina-li Svensson (@stina_li8), David Johansson (@david_johansson), Sarah Althén (@salth), Miriam Lindberg (@m.lindberry) samt Adam Alm, som inte är på Instagram.

Fakta: Starta studiecirkel

Hittat något ni vill göra tillsammans och eller lära er mer om? Är ni minst tre samt en ledare och planerar att ses minst tre gånger? Då kanske ni kan bilda en studiecirkel.

Kontakta något av studieförbunden och hör om ni kan få bidrag, vilket kan handla om allt från material till att få låna en lokal gratis.