Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De stöttar de drabbade

En ofattbar olycka. Chockade vittnen i behov av stöd.

Diakonerna Raili Karling Fors och Ewa Hall Aldegren fanns på plats i Furudal efter olyckan. Räddningsschef Rune Daniels kallade in Posom-gruppen där Raili och Ewa ingår.

Att vara närvarande, stötta, lyssna och låta den drabbade sätta ord på det som inträffat. Det är diakonernas uppgift i Posom-gruppen.
– Inte bara räddningsledare eller SOS kan kontakta oss, sjukvårdspersonal, polis eller andra kan också fråga efter vårt stöd. Även en drabbad själv kan höra av sig. Vi har tystnadsplikt och vi har även enskilda samtal. Inom kyrkan finns den här kompetensen.
– Vår funktion är att stötta, lyssna och vara närvarande och låta de drabbade sätta ord på sina upplevelser. Vi kan i vissa fall slussa vidare till vård eller annan praktisk hjälp, säger diakon Ewa Hall Aldegren.
De engagerade i Posom-gruppen kan bli kontaktade när som helst, dygnet runt . Raili och Ewa har utbildning för att möta människor i kris.
– Vi talar om fyra h, hålla i, hålla ut, hålla om och hälla i. Stanna och lyssna, hålla om personen, se till att vederbörande både äter och dricker varm dryck. I ett akut skede är det inte meningsfullt att säga mer än nödvändigt, inte tillrättalägga, inte klarlägga eller underblåsa spekulationer. Personer i chock tar inte till sig information. Det är den drabbades upplevelse och berättelse som är det viktiga, säger Ewa.
Diakonerna visar att någon bryr sig om, att kontakten håller och de lyssnar på traumatiska upplevelser och vågar stanna kvar.
– Det är det kyrkan står för, hoppet. När något dramatiskt hänt kan det vara svårt att se framåt. Det finns en mängd olika händelser som kan föranleda en insats av någon av oss inom Posom-gruppen. Vid en större händelse som många inblandade är Församlingshemmet här i Rättvik en av kommunens uppsamlingsplatser, säger Raili och Ewa.
Fotnot: Posom står för grupper för psykiskt och socialt omhändertagande.