Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De startar förskola

Föräldrar i Gagnef har länge påtalat behovet av ytterligare en förskola i kommunen.
I januari 2014 går deras önskan i uppfyllelse, då en fristående förskola öppnas i Gagnef Kyrkby.
– Man kan ju lugnt säga att vi kommer att fylla ett behov, säger Cia Melvindotter, verksamhetschef på ScaDuMe i Dalarna AB.

Den nya förskolan kommer att ligga i Stiftelsen Gagnefs Minnesstugas samlings- och serveringslokal Stuggu, på Solsheden i Gagnef kyrkby.

– När jag såg det huset kände jag direkt att det skulle bli perfekt för den här verksamheten. Själva stugan är jättemysig i sig, och sen ligger den ju helt perfekt. Här är lugnt och stilla, och skog och natur finns precis utanför dörren, menar Melvindotter, som tog kontakt med Minnesstugans förening i slutet av augusti.

– De var jättepositiva direkt. Vi har fått ett fantastiskt mottagande av såväl Minnesstugan, kommunen och föräldrarna, och Minnesstugan har redan bjudit in barnen till en "bakdag" i en av deras stugor lite längre bort.

Håkan Elfving, chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Gagnef kommun:

– Det blir intressant att få en fristående förskola i kommunen. Vi har tittat mycket på den verksamhet som ScaDuMe har i Torsång, och jag tror att det här kommer att bli jättebra.

Den nya förskolan i Gagnef öppnar tredje veckan i januari 2014, och intresset har varit stort bland småbarnsföräldrarna i kommunen.

– 20 barn i åldrarna 1-4 år har fått en plats redan, och vi får ständigt många frågor om när vi ska öppna. Det märks att det är en stor brist på förskoleplatser i kommunen. Jag har träffat föräldrar som bor här och som får börja dagen med att skjutsa sitt barn till Leksand innan de själva åker till Borlänge och jobbar, det är inte rimligt tycker jag, säger Cia Melvindotter.

Vad skiljer er förskola från den kommunala?

– För det första är vi ute väldigt mycket, mer än halva dagen och oavsett väder. Vi kommer att odla våra egna grönsaker i trädgården, och barnen kommer att få vara delaktiga i matlagningen. Men egentligen skulle jag vilja säga att det är inte är så mycket som skiljer en privat förskola från en kommunal. Vi har samma avgifter och måste följa skollagen vi med, även om vi är lite friare, lite roligare, och lite mer "Gagnef stajl", haha.

Melvindotter tillägger även att den nya förskolan inte innebär att Gagnefborna behöver börja oroa sig för framtida midsommarfiranden:

– Gagnefborna brukar alltid fira midsommar här, och det ska de självklart fortsätta med, säger hon.