Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De spred luciastämning till häst

Det traditionsenliga luciaföljet till häst ägde rum i Norr Amsberg i lördags.
Både hästar och ryttare var extra glittriga.
Några hästar förvandlades till en ren under evenemanget.

Norr Amsbergs ridklubb har återupptagit traditionen med en ridande lucia. Helgens luciatåg till häst ordnades för tredje året i rad.

– Vi värnar om byn och blir så otroligt väl bemötta. Alla har ställt upp. Det här är ett sätt för oss att ge något tillbaka, berättar Katarina Liljeroth, evenemangsansvarig i klubben.

Elva ekipage gjorde sig redo vid ridhuset innan det var dags att promenera genom byn. Både hästar och ryttare hade gjort sig extra fina. Hästarna glittrade om både manen och svansen och ryttarna var utklädda till bland annat tomtar och tärnor.

Några av hästarna hade dagen till ära iklätts renhorn och blev således förvandlade till renar.

– Det är kul att klä ut honom. Förra året var han tomte, i år fick han bli en ren, berättar Melodie Frimodigs som deltog i luciatåget för tredje gången med sin häst Mr Cadillac.

Några av de deltagande hästarna var privatägda, men de flesta var från ridskolan.

Först i tåget red lucian, åttaåriga Ida Nordin.

– Det känns bra, men det är lite nervöst, var hennes kommentar innan avfärd.

Synen av luciatåget med glittriga hästar, uppklädda ryttare och facklor var väldigt stämningsfull. Några bilister fick sig också ett annorlunda möte när luciaföljet under en stund upptog en stor del av väg 293 som går genom samhället.

Efter ridturen bjöd klubben på ett luciatåg utan hästar inne i klubbhuset.