Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De spräcker budgeten med 15 miljoner

Årliga kostnadsökningar och otillräckliga budgetförstärkningar hotar att knäcka socialnämndens verksamhet, enligt ordförande Bernt Persson (S).

Annons

Vid socialnämndens sammanträde under onsdagen presenterades en prognos som spräcker årets budget med 15,2 miljoner kronor.

– Vi har kommit till vägs ände när det gäller besparingar. VI kan inte stänga avdelningar, vi kan exempelvis inte stänga Emmagården. Men någonstans måste vi ta pengarna inom vår verksamhet om inte nämndens budgetram höjs, säger Bernt Persson.

Kommunfullmäktige beslutade i december förra året att socialnämndens alla verksamheter ska få kosta drygt 386,2 miljoner kronor.

Den siffran "spräcktes" omgående och fram till och med augusti hade nämnden gjort slut på 10,1 miljoner kronor mer än budgeterat.

Prognosen säger att socialnämnden kommer att göra slut på 401, 4 miljoner kronor.

Det är framför allt personalkostnaderna som blir högre än beräknat. De har till och med augusti överstigit budgeten med 6,1 miljoner kronor

– Enbart i sommar har vi haft ersättning för kvalificerad övertid en miljon kronor därför att vi måste ha folk på plats dygnet runt, konstaterar Bernt Persson.

Inför nästa års budget har socialnämnden ett sparbeting på något över åtta miljoner kronor. Nämnden konstaterar att man kan spara 5,5 miljoner kronor bland annat genom att lägga ut assistans på entreprenad, (2,8 miljoner kronor) samt justera hemtjänsttimmarna till 70 procent.

– Vilket är en bra siffra, när jag började 2005 låg hemtjänsttimmarna på under 50 procent. Vi har blivit mycket effektivare inom hemtjänsten.

Trots besparingarna har nämnden 2,7 miljoner som måste "kapas".

– Vi kommer att gå igenom 2013 års budget i detalj när det gäller kostnadsavvikelser, framför allt för att kunna ta en diskussion.

Bernt Persson hoppas på bättre engagemang och gehör från övriga förtroendevalda, och att alla inser att den sociala verksamheten måste ha mer pengar för att fungera tillfredsställande för "brukare", anhöriga och personal.

– Om de inte litar på mig får de väl tillsätta en egen utredning. Budgeten har kanske blivit så tajt att jag inte räcker till längre.