Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De sparkar undan benen på mig"

Kommunen beslutade avslå Helena Guselius ansökan om personlig assistans.
– Jag trodde politikerna skulle visa större intresse, men i stället sparkade de undan benen på mig.

Som tidningen nyligen berättat har 50-åriga Helena Guselius från Långshyttan fått all assistans indragen av Försäkringskassan - från 108 timmar i veckan till noll.

Beslutet är överklagat och under processens gång har Helena ansökt om personlig assistans av Hedemora kommun, men handläggaren förslår avslag.

Därför begärde hon att få träffa politikerna innan de fattade beslut och i måndags var hon med vid arbetsutskottets extra möte. Tillsammans med assistenter och HS-ombud lade hon fram sitt ärende inför ledamöter och tjänstemän.

– Jag fick uppfattningen att de redan bestämt sig för att inte bevilja min ansökan. Det kändes på stämningen i rummet - ingen verkade ha förståelse för mina problem. Jag fick knappt några frågor. Mötet var över på 20 minuter.

Att ingen ställde frågor direkt till Helena Guselius har inget att göra med ointresse försäkrar både Per Jansson (S) och Jonas Carlgren (M) ordförande och vice ordförande i omsorgsnämndens vård- och arbetsutskott.

– Vi var ganska bra pålästa. Det är inte meningen att det ska bli någon intervju eller debatt. Vi är där för att lyssna på den information som vederbörande har att ge och ta till oss det som är nytt, säger Carlgren.

Men Helenas känsla av att nämnden inte skulle bevilja hennes ansökan stämde.

– Vi har läst förvaltningens utredning och går på samma linje som Försäkringskassan, säger Jansson.

Helena har via sitt ombud Veronica Hedenmark och VH Assistansjuristerna, överklagat också kommunens beslut till förvaltningsdomstolen.

– Jag är helt förtvivlad, vet inte vad jag ska göra. Jag blir helt utan hjälp.

Jansson berättar att Helena är en av många personer som kommer i kläm när Försäkringskassan gör nya tuffare bedömningar.

– Försäkringskassan vältrar över kostnaderna på kommunen.

På en redan ansträngd budget. Har det påverkat ert beslut?

– Nej, svarar Jansson bestämt. Hade Helena Guselius varit berättigad personlig assistans hade hon fått det. Vi måste ju följa lagen.

Så vad händer nu med Helena?

– Vi har erbjudit henne hemtjänst. Det finns också andra varianter.

Helena själv kan inte tänka klart.

– Jag ska börja med att söka psykhjälp. Jag är helt knäckt.